HomeTAJSON PROTIV PETNAESTOGODIŠNJAKA
Svedočeći u korist Nasera Orića, bivši posmatrač UN potvrdio navode odbrane o nadmoći srpskih i nemoći muslimanskih snaga i zločinima nad civilima u Podrinju

Lawrence McDonald, svjedok odbrane OrićaLawrence McDonald, svjedok odbrane Orića

Opisujući svoja ratna zapažanja iz Bosne i Hercegovine, kanadski oficir Dejvid Lorens Mekdonald/David Lawrence McDonald potvrdio je nekoliko teza odbrane Nasera Orića na čiji poziv je i došao da svedoči u Hag. On je kao posmatrač UN krajem 1992. i početkom 1993. proveo četiri meseca u Sarajevu, pa je na mesec dana prebačen u Srbiju odakle je 27. marta 1993. ušao u Srebrenicu.

Kapetan Mekdonald je svedočio da su bosanski Srbi bili veoma dobro organizovani i opremljeni. Iz Srbije su, rekao je, dobijali značajnu artiljerijsku i vazdušnu podršku, kao i stalne isporuke oružja i municije. S druge strane, slabo naoružani i uglavnom neuniformisani muslimanski borci, po Mekdonaldu, "nisu bili prava vojska." Potvrđujući tezu odbrane o nadmoći srpskih i nemoći muslimanskih snaga, situaciju u okolini Srebrenice uporedio je sa boks mečom "između Tajsona i petnaestogodišnjeg dečaka vezanih ruku".

Svedok je govorio i u prilog navoda odbrane o zločinima nad muslimanskim civilima tokom 1992. i 1993. godine. Tvrdio je da je u okolini Srebrenice video srpske bunkere za koje su mu drugi UN posmatrači rekli da služe za dejstva na civile koji iz srebreničke regije pokušavaju da se probiju do Tuzle. Svedok je tvrdio i da je lično video kako srpske snage pljačkaju i uništavaju pojedina sela u okolini Srebrenice.

Govoreći o pokušajima tadašnjeg komandanta UNPROFOR da početkom marta '93. sa grupom UN vojnika uđe u Srebrenicu, Mekdonald je opisao kako su Srbi to sprečavali dve nedelje pod izgovorom "da Morijonu/Morillon preti opasnost od jakih muslimanskih snaga". Rekao je da je šef njegovog posmatračkog tima, ruski oficir Aleks Vasiljev, 12. marta 1993. bio očevidac granatiranja muslimanskih civila okupljenih oko UN vozila u Konjević Polju, u kojem je prema njegovim rečima "ubijeno na stotine žena i dece."

General Morijon i njegova pratnja su 27. marta 1993. ipak ušli u Srebrenicu, a neposredno za njima stigao je i kanadski kapetan sa grupom posmatrača UN. Srebrenica je, opisao je danas, bila "puna ljudi, stanje je bilo haotično, a situaciju u gradu niko nije mogao da kontroliše." A to je, ujedno, i teza Orićeve odbrane koja dokazuje da u takvoj situaciji nije moglo da bude jedinstvene komande i kontrole nad naoružanim muslimanskim grupama. Nedelju dana nakon ulaska u enklavu, svedok je ranjen u eksploziji granate ispaljene sa srpske teritorije, pa je odmah zatim evakuisan.

Kanadskog kapetana će sutra unakrsno ispitivati tužilac.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 256

PRESUDA: Zločin izvršen - optuženi oslobođen
GLAVA OD POLA TONE: Milošević traži šestonedeljni prekid suđenja
NEUSPELA MISIJA: Izaslanici UN sprečeni da posete vukovarsku bolnicu
TRAKE I UNIFORME: Šta razlikuje oružane grupe od vojske?
(NE)MOĆ PREDSEDNIKA: Krajišnik je mogao samo da oduzima reč
NOVI MANDAT SUDIJA: Fausto Pokar novi predsednik Tribunala