HomeLJUBIČIĆ I RAJIĆ PROTIV SUĐENJA U BIH
Na zajedničkom saslušanju o proslijedivanju suđenja Pašku Ljubičiću i Ivici Rajiću sudu u BiH, advokati obrane izrazili rezerve u pogledu zaštite prava i interesa optuženih u Bosni i Hercegovini

Paško Ljubičić i Ivica Rajić u sudnici TribunalaPaško Ljubičić i Ivica Rajić u sudnici Tribunala

Obrane Paška Ljubičića i Ivice Rajića protive su prebacivanju njihovih klijenata na sud u Bosni i Hercegovini zbog mogućnosti da “prava i interesi klijenta ne budu zaštićeni na pravi način”, kako je to danas rekao Ljubičićev advokat Tomislav Jonjić na raspravi pred Posebnim vijećem za proslijeđivanje predmeta.

Jonjić, koji predlaže da se Ljubičiću sudi u Hrvatskoj, među ostalim navodi kako je hrvatsko pravosuđe spremno odmah pokrenuti postupak budući da je prije Ljubičićevog izručenja Tribunalu u Hrvatskoj već vođena istraga o zločinu u Ahmićima za koji se tereti bivši zapovjednik Vojne Policije HVO u srednjoj Bosni. Obrana je, nadalje, zabrinuta izvještajima o ugroženosti hrvatskih i srpskih zatvorenika u KP zavodu Zenica, gdje bi Ljubičić služio kaznu ako bude proglašen krivim.

Predstavnica ministarstva pravde BiH Milana Popadić je, preko video veze iz Sarajeva, potvrdila da je u tom zatvoru “bilo problema”, ali navodi kako postoji pritvor Državnog suda “koji zadovoljava međunarodne standarde”, te da bi do kraja sljedeće godine trebao biti gotov i državni zatvor.

Suci su od nje zatražili da sazna postoji li izvještaj federalnog ministarstva pravde koje je posjetilo zenički zatvor i da ga dostavi kako bi dobili što konkretnije i objektivnije informacije o situaciji u KPZ.

Rajićeva odvjetnica Doris Košta je navela samo to da su tokom razgovora između Jonjića, sudaca i predstavnika BiH raspravljena sva pitanja koja je i ona postavila u svom podnesku. Ona, kao ko-braniteljica, sada sama zastupa Rajića budući da je on u maju pokrenuo postupak za razrješenje dosadašnjeg glavnog branitelja Željka Olujića. Rajić, bivši zapovjednik operativne grupe HVO u Kiseljaku, optužen je za zločine u Varešu i Stupnom Dolu.

Tužitelji su predložili da se ova dva predmeta prepuste Bosni i Hercegovini s obzirom da se radi o optuženicima srednjeg ranga. Proslijeđivanje predmeta je dio strategije Tribunala (po nalogu Vijeća sigurnosti UN) da do kraja 2008. godine završi sve prvostupanjske postupke.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 248

NESVRŠENI DIJALOG: Sudije prekinule Miloševićevo ispitivanje Vojislava Šešelja
NA PROPUTOVANJU: Sredoje Lukić od Banja Luke, preko Haga, do Sarajeva
KOD KUĆE ILI U GOSTIMA: Gde će se suditi Ljubičiću i Rajiću
POTRAGA ZA BEGUNCIMA: Del Ponte pred kapijama manastira i samostana