HomePREDMET LJUBIČIĆ UPUĆEN U BIH
Suđenje Pašku Ljubičiću Tribunal prepustio Državnom sudu u Sarajevu. Optuženi ima pravo žalbe u roku od 15 dana

Paško Ljubičić u sudnici TribunalaPaško Ljubičić u sudnici Tribunala

Prema odluci specijalnog Veća zaduženog za upućivanje tribunalovih predmeta lokalnim pravosuđima predmet Paška Ljubičića prepušten je Državnom sudu BiH u Sarajevu. Veće je, kako se navodi se u odluci koja je danas objavljena u Tribunalu, uvereno da će optuženi pred sudom u Sarajevu imati fer suđenje.

Paško Ljubičić bivši zapovednik Vojne policije HVO u Srednjoj Bosni je optužen za napade na Ahmiće i okolna sela u kojima je ubijeno oko 100 bošnjačkih civila, kao i za nezakonito zatočavanje Bošnjaka i razaranje i pljačku njihove imovine 1993. godine.

Na raspravi o upućivanju predmeta lokalnom pravosuđu u septembru prošle godine Ljubičićev zastupnik je tražio da njegovom klijentu bude suđeno u Hrvatskoj tvrdeći da je hrvatsko pravosuđe već vodilo istragu o zločinu u Ahmićima te da bi zbog toga ranije moglo da bude spremno za početak suđenja.

Obrazlažući svoju odluku, Veće je navelo da je ovaj predmet "čvršće povezan" sa BiH nego sa Hrvatskom, budući da je zločin počinjen na teritoriji te države i protiv njenih građana i da je optuženi, iako hrvatski državljanin, rođen i odrastao u BiH.

Odbrana se, takođe, žalila i zbog navodne ugroženosti hrvatskih i srpskih zatvorenika u Kazneno-popravnom zavodu Zenica gde bi Ljubičić, u slučaju da bude osuđen, služio kaznu. Sudije su, međutim, uverene da su organi BiH preduzeli neophodne mere kojima se obezbeđuje da se incidenti, poput napada na hrvatske i srpske zatočenike, ubuduće ne ponavljaju.

Odbrana Paška Ljubičića na ovu odluku može da uloži žalbu u narednih 15 dana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 273

ODMERAVANJE KAZNE: Rajić se kaje i optužuje Blaškića
PRESUDA U JUNU: Završeno suđenje Naseru Oriću
VARIJANTE "A" I "B": Kako je Cicko rasvetlio misteriju "nepostojećeg dokumenta"?
SLUČAJ LJUBOTEN: Zločin u jednom danu - dokazi u osam mjeseci
ŽRTVE IZ KRAJINE: Martić se brani optužnicom protiv Gotovine