HomeLJUBIČIĆ TRAŽI DA SE PONIŠTI ODLUKA O UPUĆIVANJU PREDMETA U BIH
Paško Ljubičić tvrdi da su sudije načinile "nekoliko pogrešaka" u odluci da njegov predmet prepuste Državnom sudu u Sarajevu i traži da se odluka Veća poništi

Paško Ljubičić u sudnici TribunalaPaško Ljubičić u sudnici Tribunala

Paško Ljubičić je najavio žalbu protiv odluke specijalnog sudskog veća od 16. aprila ove godine kojom se njegov predmet prepušta Državnom sudu BiH u Sarajevu.

Bivši zapovednik Vojne policije HVO u Srednjoj Bosni je optužen za napade na Ahmiće i okolna sela kada je ubijeno oko 100 bošnjačkih civila. Tereti se i za nezakonito zatvaranje Bošnjaka i razaranje i pljačku njihove imovine 1993. godine.

U podnesku Ljubičićevog branioca Tomislava Jonjića se navodi da je veće prilikom odlučivanja "načinilo nekoliko pogrešaka, kako u primeni prava tako i u činjenicama."

Odbrana tvrdi da je Veće pogrešilo kada je zaključilo da se na Ljubičića ne mogu primeniti odredbe Ustava Hrvatske o izručivanju njenih građana, kao i da je pogrešan njegov nalaz da je "jedina veza između optuženog i Hrvatske njegovo naknadno stečeno hrvatsko državljanstvo." Ljubičić je, inače, tražio da se njegov predmet ustupi hrvatskom pravosuđu.

Kao osnov za žalbu odbrana ističe i pogrešno uverenje sudija da će optuženi "imati fer suđenje, bez odlaganja, te da njegova prava neće biti ugrožena ukoliko bi se suđenje odvijalo na teritoriji BiH". Po odbrani, Veće je propustilo da ispita da li su sudovi u BiH "adekvatno pripremljeni" za slučajeve upućene iz Tribunala po pravilu 11 bis. Takav propust, tvrdi odbrana, vodi "pogrešnom izvršenju pravde."


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 275

VREME ODGOVORNOSTI: Počelo suđenje bivšim čelnicima Herceg Bosne
KRAJIŠNIKOVA VERZIJA: Samo po ustavu i u interesu svih
IZGUBLJEN U POLITICI: Da li je Martić bio najbolji Tuđmanov saradnik
BiH PROTIV SCG: Sedam zahteva Međunarodnom sudu pravde