HomeDATUM POČETKA SUĐENJA NEIZVJESTAN
Predmet protiv Paška Ljubičića, bivšeg zapovjednika Vojne policije HVO u srednjoj Bosni, spreman je za sudjenje, no datum glavne rasprave nije zakazan

Paško Ljubičić u sudnici TribunalaPaško Ljubičić u sudnici Tribunala

Predmet protiv Paška Ljubičića, bivšeg zapovjednika Vojne policije HVO u srednjoj Bosni, spreman je za sudjenje, no datum glavne rasprave nije zakazan na današnjoj redovitoj konferenciji o stanju u postupku.

U aprilu je početak sudjenja bio okvirno predvidjen za 1. jula, no glavna rasprava u medjuvremenu nije otvorena. Postoje naznake da bi Tribunal ovaj predmet mogao prepustiti lokalnom pravosudju u Bosni i Hercegovini i da zbog toga nije ni okvirno zakazan novi datum početka sudjenja. Na današnjoj konferenciji o stanju u postupku pred-raspravni sudac je najavio samo to da će izvijestiti predsjednika Tribunala da su pripreme gotove te da predmet treba biti predan jednom od raspravnih vijeća.

Optuženi Ljubičić je - upitan od suca ima li primjedbi na uvjete u pritvoru ili problema sa zdravljem - naveo da takvih problema nema, ali se požalio da nakon 33 mjeseca u pritvoru nema jednak tretman kao neki drugi pritvorenici kad su u pitanju "ljudske potrebe koje iskrsnu", na primjer "tragedije u obitelji".

Tužitelj je za svoj dio postupka pripremio iskaze oko 50 svjedoka kako bi dokazao da je Ljubičić krivično odgovoran za napade na Ahmiće, Nadioce, Piriće i Šantiće u kojima je 16. aprila 1993. ubijeno oko 100 bošnjačkih civila, a mnogi su teško ranjeni. Takodjer je optužen za napad koji su pripadnici Vojne policije izvršili na selo Očehnići, 19. aprila 1993., kad je ubijeno pet žena iz obitelji Nuhagić. U optužnici se navode i razaranja i pljačka imovine Bošnjaka te zatočavanja u općinama Busovača i Vitez.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 201

ČIŠĆENJE KLJUČA: "Nepodnošljiv mir" je prepreka za seobu naroda
POBIJANJE DOKAZA: Popravno svjedočenje admirala Jokića
GENERALI O GENERALU: Privatne vrline i javni gresi Ratka Mladića