HomeSUDJENJE PAŠKU LJUBIČIĆU ZAKAZANO ZA 1. JULA
Tužitelj namjerava izvesti oko 50 svjedoka, od kojih će 40 svjedočiti uživo pred sudskim vijećem, a iskazi ostalih bi bili priloženi u pisanoj formi

Paško Ljubičić u sudnici TribunalaPaško Ljubičić u sudnici Tribunala

Početak sudjenja Pašku Ljubičiću, bivšem zapovjedniku vojne policije HVO u Srednjoj Bosni, provizorno je zakazan za 1. jula 2004.

Tužitelj namjerava izvesti oko 50 svjedoka, od kojih će 40 svjedočiti uživo pred sudskim vijećem, a iskazi ostalih bi bili priloženi u pisanoj formi. Za izvodjenje dokaza optužbe biće potrebno oko 136 sati, odnosno oko 34 radna dana, rekao je tužitelj Mark Harmon na današnjoj konferenciji o stanju u postupku. Obrana zasad nije najavila koliko će svjedoka izvesti u svom dijelu postupka.

Ljubičić se tereti za napade na Ahmiće, Nadioce, Piriće i Šantiće u kojima je 16. aprila 1993. ubijeno oko 100 bošnjačkih civila, a mnogi su teško ranjeni. Takodjer je optužen za napad koji su pripadnici Vojne policije izvršili na selo Očehnići, 19. aprila 1993., kad je ubijeno pet žena iz obitelji Nuhagić. U optužnici se navode i razaranja i pljačka imovine Bošnjaka te zatočavanja u općinama Busovača i Vitez.

Strane u postupku, kako je rečeno na današnjoj statusnoj konferenciji, nemaju bitnijih problema u pripremi slučaja, a i sam optuženi se osjeća dobro, bez - kako je izjavio - poteškoća u pritvorskoj jedinici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 188

GENOCID: Pravo ime za srebrenički masakr
MASAKR U KRAVICI: "Vakcinacija" se vrši ubijanjem
PRESUDA U AVGUSTU: Završeno suđenje Radoslavu Brđaninu
KOMANDNA ODGOVORNOST: Šta su zapovednici "znali ili morali da znaju"
ORGANIZOVANO I BEZOBZIRNO: Kako su stradale Savska, Bijela i Drvena?
SICG PROTIV NATO: Tri "vruća krompira" Beograda u Hagu