HomeUZROK ŠTETE NEPOZNAT
U nastavku svedočenja na suđenju Naseru Oriću, svedok priznao da ne zna kako su nastala oštećenja na srpskim kućama, koje je fotografisao u julu i avgustu 1994. godine

Dragan Janković, svjedok na sudjenju OrićuDragan Janković, svjedok na sudjenju Oriću

Dragan Janković, rukovodilac kriminalističke foto-laboratorije MUP-a Srbije potvrdio je u nastavku svedočenja na suđenju Naseru Oriću da zapravo ne zna kako su nastala oštećenja na srpskim kućama na području Srebrenice, koje je fotografisao u julu i avgustu 1994. godine.

Jankovića je, zajedno sa jednim geodetom iz kriminalističke službe MUP-a Srbije, angažovao Komitet Republike Srpske za utvrđivanje ratnih zločina, sa zadatkom da snime i popišu oštećenja na kućama i drugim objektima u srpskim selima tokom prve dve godine rata.

Odbrana Nasera Orića, koji se optužnicom tereti za "bezobzirno razaranje sela i naselja" u poručju Srebrenice tokom 1992. i 1993. godin, nastojala je da pokaže da su ocene o poreklu oštećenja kuća iz Jankovićevog izveštaja rezultat "utiska i slobodne procene".

Nakon što je Janković potvrdio da nema pouzdanih informacija o tome kako su i kada oštećene kuće koje je fotografisao, Orićev branilac Džon Džons/John Jones je svedoka pitao zbog čega su u njegovom izveštaju kao uzrok oštećenja navedene "žestoke borbe i granatiranja tokom 1992. i 1993. godine". "Takvu smo informaciju dobili od lokalnih vlasti kada smo došli na teren", rekao je Janković objašnjavajući da taj podatak nije posledica njihovih istraživanja na terenu 1994.godine. On je međutim negirao da je u organizaciji i sprovođenju istraživanja bio izložen političkom ili bilo kakvom drugom pritisku.

Suđenje Naseru Oriću nastavlja se svedočenjem Anđe Radović koja je od septembra 1992. do kraja januara 1993. bila zatočena i zlostavljana na više lokacija na području Srebrenice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 222

"KO TO LAŽE..." - Odjeci i reagovanja na poruke sa Gazimestana
VANSUDSKA POGUBLJENJA - Kako je OVK presuđivala "kolaborantima"
"NISAM KRIV" - Dva scenarija za suđenje generalu Lazareviću
RAZMJENA OPTUŽBI - Odbrana prebacuje odgovornost na svjedoka optužbe
"DUŠA" U SUDNICI - Sudija izgubljen u prevodu