HomeSVEDOK ZA OBE STRANE
Srpska sela u području Srebrenice je vojska pod komandom Nasera Orića napadala zbog “oružja i municije”, dok su civili u potrazi za hranom “pljačkali, rasturali i palili kuće”, tvrdi svedok optužbe Nedret Mujkanović

Jedinice pod komandom Nasera Orića su od septembra 1992. do februara 1993. godine izvele nekoliko “ofanzivnih akcija” na području Srebrenice, potvrdio je u nastavku svedočenja doktor Nedret Mujkanović, patolog iz Tuzle koji je kao hirurg u srebreničkoj ratnoj bolnici zbrinjavao vojnike i civile ranjene u tim napadaima.

Potvrđujući istovremeno i navode optužnice “o bezobzirnom razaranju i pljački” napadnutih sela, i tezu odbrane da se radilo o “očajničkim poduhvatima izgladnelih civila u potrazi za hranom”, doktor Mujkanović je, iako svedok optužbe na trenutke delovao i kao svedok odbrane.

“Nagon za opstankom bio je jači i od smrti”, rekao je Mujkanović opisujući zbog čega su civili, kako je svedočio, “upadali u sela, iznosili hranu, kućne aparate i nameštaj iz kuća koje bi potom zapalili”. On je potvrdio da su svi napadi bili organizovani na isti način. Prvo bi ulazila vojska, zauzimala sela, plenila pronađeno oružje i municiju, a zatim bi nastupali civili za sve ostalo.

Svi napadi su pripremani u strogoj tajnosti, tvrdi svedok, opisujući kako je “i bolnica tek uoči napada bila o njemu obaveštena”. Na pitanje predsedavajućeg sudije kako su, uprkos tome, civili tako masovno učestvovali u napadima, Mujkanović je objasnio da je svaki vojnik upozoravao svoje najbliže da će doći do napada i da se i oni pripreme da posle vojske “prvi uđu u selo”.

“Neki su čak u sela ulazili i pre vojske”, rekao je svedok opisujući kako su u nekim slučajevima prvi ranjenici, dopremljeni u bolnicu, bili civili.

Tvrdnju iz izjave koju je dao istražiteljima 2000. godine da je “Naser Orić bio prisutan i komandovao svim tim napadima”, Mujkanović danas, na zahtev sudije Ađiusa/Agiusa, nije mogao sasvim da potvrdi. Takav je zaključak, tvrdi, doneo na osnovu razgovora koje je vodio u bolnici sa ranjenicima i samim Orićem, koji je dolazio da ih poseti.

Mujkanović tvrdi da “vojnici nisu palili kuće u selima koje su napadali. Njih je, tvrdi svedok, zanimalo samo oružje i municija a paljenje kuća je bilo “neka vrsta osvete civila”. Bilo je i onih koji su to i odobravali i zagovarali, rekao je svedok. On je takođe potvrdio da se takvo ponašanje moglo predvideti prilikom svake sledeće ofanzivne akcije jedinica pod komandom Nasera Orića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 223

DIPLOMATSKA POŠTA: Šta je Beograd znao o Srebrenici
NAREĐENJE JE IZVRŠENO: Svedočenje ubice iz Grabovice
TVRDNJE BEZ DOKAZA: Ko "obrađuje" svjedoke protiv OVK
SVJEDOK ZA OBE STRANE: Devet meseci pakla doktora Mujkanovića
USTUPANJE PREDMETA: Gdje će se suditi generalima Ademiju i Norcu
NI KRIV NI NEVIN: Savo Todović odbio da se izjasni o optužnici