HomeNEORGANIZOVANA VOJSKA
Civili u potrazi za hranom u Srebrenici 1992. godine nisu mogli biti sprečeni u pljački, tvrdi svedok na suđenju Naseru Oriću

Nerdet Mujkanović, svjedok na sudjenju OrićuNerdet Mujkanović, svjedok na sudjenju Oriću

“Niko, pa ni Naser Orić 1992. i 1993. godine nije mogao da spreči civile u pljački i paljenju srpskih kuća na području Srebrenice”, rekao je, u nastavku svedočenja na suđenju bivšem komandantu snaga Armije BiH, Nedret Mujkanović, lekar iz Tuzle koji je od avgusta 1992. do aprila 1993. godine radio kao hirurg ratne bolnice u Srebrenici.

Kompletno područje Srebrenice je, tvrdi svedok, u tom periodu bilo potpuno neorganizovano i “niko nikoga nije mogao kontrolisati.” Nije bilo hrane i ljudi su, da bi do nje došli, krišom upadali u srpska sela i krali, sve dok Srbi ne bi “posejali mine na prilazima kućama”. Tako su noću, rekao je svedok, u bolnicu dovoženi civili sa teškim ranama od mina.

Mujkanović je u unakrsnom ispitivanju ponovio i da vojnici u Srebrenici nisu bili uniformisani, da je poneko imao maskirnu košulju ili pantalone, ali da se često i nije radilo o vojnicima. “U Srebrenici je ljudima ostavljeno na volju da li će biti vojnici ili ne. Nikog niste mogli naterati”, rekao je svedok objašnjavajući da se ljudima nije moglo nabaviti oružje, pa se nisu ni mogli naterati u vojsku.

Odgovarajući prethodno na pitanja tužioca Mujkanović je opisao kako je, pored tri skladišta u Srebrenici “koja su uglavnom bila poluprazna”, u kući Nasera Orića krajem 1992. postojalo skladište “za municiju i hranu namenjenu najistaknutijim borcima i njihovim porodicama”. Upitan da li je u skladišta stizalo i ono što je bilo opljačkano u napadima, Mujkanović je rekao da je navećim delom to bila roba iz dva konvoja koji su krajem novembra i u decembru 1992. godine stigli u Srebrenicu ali je možda tu dospelo i “ponešto opljačkano”, jer su građani imali obavezu da odvajaju hranu za vojsku.

Dr Nedret Mujkanović je kao hirurg ratne bolnice u Srebrenici proveo devet meseci. Enklavu je napustio u aprilu 1993. nakon što se pobrinuo za oko 1.200 ranjenika koje su, zajedno s njim, evakuisale jedinice UNPROFOR. Srebrenica je 17. aprila 1992. bila proglašena zonom bezbednosti i započeo je proces demilitarizacije. Tog dana je, prema Mujkanovićevom mišljenju, Srebrenica zapravo zauzeta “od strane Srba i tako je ostalo sve do karaja”.

Unakrsno ispitivanje dr Nedreta Mujkanovića od strane odbrane Nasera Orića biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 223

DIPLOMATSKA POŠTA: Šta je Beograd znao o Srebrenici
NAREĐENJE JE IZVRŠENO: Svedočenje ubice iz Grabovice
TVRDNJE BEZ DOKAZA: Ko "obrađuje" svjedoke protiv OVK
SVJEDOK ZA OBE STRANE: Devet meseci pakla doktora Mujkanovića
USTUPANJE PREDMETA: Gdje će se suditi generalima Ademiju i Norcu
NI KRIV NI NEVIN: Savo Todović odbio da se izjasni o optužnici