Home“VAŠI SU NAŠE PA MORAMO I MI VAS”
Na sudjenju Naseru Oriću, zaštićeni svedok C7 opisao kako su ga iz višemesečnog zatočeništva u Srebrenici oslobodili “plavi šlemovi Filipa Moriona”

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

“Hapsili su vaši naše pa moramo i mi vas”, jedino je objašnjenje koje je svedok C7 dobio nakon osmomesečnog zatočeništva u Srebrenici i obližnjem selu Rovaši, o čemu je, uz zaštitu lika i glasa, svedočio na sudjenju bivšem komandantu srebreničkih jedinica Armije BiH Naseru Oriću.

Svedok je opisao kako je u leto 1992., nakon što je ženu i decu odveo u Srbiju, u svojoj kući zatekao vojnike u maskirnim uniformama koji su mu odveli konja, zaplenili žito a njega vezali i sproveli do muslimanskog sela Rovaši. Zatočen je u jednoj štali sa još petoro Srba i trojicom Muslimana.

Tokom otprilike šest meseci zatočeništva u štali, C7 je bezbroj puta tučen i često je “zbog batina gubio svest”. Slično su, koliko je mogao da vidi “kada je bio pri svesti”, prolazili i ostali zatočenici. Gotovo svakodnevno tukli su ih “posetioci” koji su dolazili u štalu i danju i noću.

Negde posle Božića 1993. godine, rekao je svedok, “uniformisani ljudi” su ga zajedno sa ostalim zatočenicima odveli u “stanicu milicije u Srebrenici” gde su batinanja nastavljena. Isprebijan i izmučen, svedok nije bio svestan koliko je vremena tamo proveo niti se seća ko je sve tukao zatočenike. “Ja sam upoznao ovog mog koji me tukao po stomaku vojničkim čizmama” rekao je svedok. On je potvrdio da su dvojica zatočenika u njegovoj ćeliji podlegli povredama od batinanja.

Jedini period kada nisu dobijali batine bilo je vreme koje su proveli u bolnici, gde su odvedeni desetak dana pre nego što će biti oslobodjeni. Delimično oporavljeni vraćeni su u zatvor gde su po njih došli “plavi šlemovi”. “Filip/Philipe Morion i ljudi sa plavim šlemovima ili beretkama”, rekao je svedok, na nosilima su ga uneli u beli transporter, pošto nije mogao da hoda,. Bili su zgroženi, kako je opisao, “svim tim životinjama koje su skidali sa mene”.

C7 je svedočio da je prema podacima koje je dobio u bolnici u koju je odveden, u tom trenutku imao “oko 30-40 kilograma, ožiljke od oštrih predmeta po telu i glavi i mnogo vaški”. Nikada nije obavešten za koja se krivična dela tereti niti zašto je od leta 1992. do ranog proleća 1993. bio zatočen i mučen. Njegovo svedočenje biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 221

PRESUDA: Osam godina zatvora za generala Strugara
SUDJENJE: Da li je general Halilović želio slavu, a ne i odgovornost, komandovanja
NEVOLJNI SVEDOK: Zakasnelo proleće poručnika Belulija
OD NEPOVERENJA DO POŠTOVANJA: Britanski pukovnik brani bosanskog generala
OBRAZAC DELOVANJA: Uloga civila u ratnim pohodima Nasera Orića