HomeMARIO ČERKEZ IZLAZI IZ PRITVORA
Dvije sedmice prije izricanja žalbene presude, suci naložili da Mario Čerkez bude "odmah pušten na slobodu" iz haškog pritvora gdje je proveo sedam godina i dva mjeseca

Žalbeno vijeće Tribunala naložilo je danas da optuženi Mario Čerkez bude "odmah pušten na slobodu" nakon što je odlučeno da prvostupanjska presuda od 15 godina zatvora "treba biti korigirana". Čerkez je u pritvoru UN proveo sedam godina i dva mjeseca.

U kratkom nalogu se ne navodi na koji je način presuda "korigirana", odnosno koliko je kazna smanjena. Sve pojedinosti o tome bit će objavljene prilikom izricanja žalbene presude, koje je zakazano za 17. decembar.

"Žalbeno vijeće nalaže Tajništvu da poduzme sve potrebne mjere za puštanje Marija Čerkeza te da omogući da on - u slučaju da to želi - bude prisutan izricanju žalbene presude", naložilo je Žalbeno vijeće.

Mario Čerkez, bivši zapovjednik Viteške brigade HVO, predao se Tribunalu u oktobru 1997. godine, nakon što je optužen za zločine nad Bošnjacima u području Viteza, uključujući zločin u Ahmićima. Prvostupanjskom presudom od 26. februara 2001. je proglašen krivim za napade na Bošnjake u Vitezu i Donjoj Večeriskoj i osudjen je na 15 godina zatvora. Na tu se presudu žalio optuženi Čerkez kao i tužiteljstvo, koje je tražilo višu kaznu.

Njegov suoptuženi na ovom sudjenju bio je bivši lider HDZ u srednjoj Bosni Dario Kordić, koji je prvostupanjskom presudom osudjen na 25 godina zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 215

UZDRŽAVANJE OD REPRESIJE: Šta je Milošević obećao Jelcinu
ZADATAK IZVRŠEN: Momčilo Mandić priznaje etničko čišćenje
SVEDOCI ZLOSTAVLJANJA: Otac i sin u logoru Lapušnik
MASAKR ILI BORBA: Da li je komandant znao za zločin
NAPAD - PROTIVNAPAD: Ko je zapalio kuće u Bjelovcu