HomeŽALBENA PRESUDA KORDIĆU I ČERKEZU 17. DECEMBRA
Žalbeno vijeće Haškog tribunala će 17. decembra izreći presudu Dariju Kordiću, bivšem lideru HDZ u srednjoj Bosni, te su-optuženom Mariju Čerkezu, bivšem zapovjedniku Viteške brigade HVO. Rasprava o žalbama održana u maju ove godine

Dario Kordić i Mario Čerkez u sudnici TribunalaDario Kordić i Mario Čerkez u sudnici Tribunala

Žalbeno vijeće Haškog tribunala će 17. decembra izreći presudu Dariju Kordiću, bivšem lideru HDZ u srednjoj Bosni, te su-optuženom Mariju Čerkezu, bivšem zapovjedniku Viteške brigade HVO, najavljeno je danas na Tribunalu.

Prvostupanjskom presudom iz februara 2001. godine, Kordić je bio proglašen krivim za poticanje i planiranje zločina protiv Bošnjaka, uključujući masakr u Ahmićima, i osudjen je na 25 godina zatvora. Čerkez je bio proglašen krivim za napade na Bošnjake u Vitezu i Donjoj Večeriskoj, a oslobodjen je optužbi za Ahmiće, i osudjen je na 15 godina zatvora.

Žalbe na provostupanjsku presudu su uložili tužitelji i obrane oba optužena. U maju ove godine održana je trodnevna rasprava o žalbama na kojoj su tužitelji tražili da se kazne pooštre, dok je obrana tražila da se presude ukinu ili bar ublaže.

Prema argumentima iz žalbe tužitelja, Kordićeva kazna od 25 godina je “neprimjereno” niska s obzirom na težinu zločina koji su mu stavljeni na teret. U pogledu Čerkeza, tužitelj navodi da su svi napadi koje je HVO pokrenuo u Lašvanskoj dolini u aprilu 1993. godine bili “koordinirani” te da je stoga i Čerkez dao doprinos planu za progon Bošnjaka i za ubojstva u Ahmićima.

Kordićeva obrana je, u svojoj žalbi, ocijenila da nije jasno utvrdjeno kako je Kordić, kao političar, bio povezan sa zločinima vojske. Zaštićenog svjedoka koji je Kordića povezao s napadom na Ahmiće, obrana drži nepouzdanim. Čerkezova obrana je, sa svoje strane, isticala da akcije u kojima su sudjelovale snage pod njegovom komandom nisu bile usmjerene na civile, već na vojne ciljeve.

Kordić i Čerkez su u pritvoru UN od oktobra 1997. godine, kad su se predali s grupom drugih optuženih bosanskih Hrvata. Sudjenje im je trajalo od aprila 1999. do decembra 2000. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 214

TVRDNJE BEZ DOKAZA: Sudije ne veruju na reč
MESTO ZLOČINA: Kako je farma u Lapušniku pretvorena u logor
PRIRODA SUKOBA: Orićeva odbrana se slaže sa veštakom optužbe
SLOBODNI PROLAZ: Bliski susret dva Momčila u sudnici Tribunala
NA NAJVIŠEM NIVOU: Kako je rješavan problem mudžahedina
U ROKU ODMAH: Savet bezbednosti zahteva punu saradnju sa Tribunalom