HomeZAHTJEV TUŽITELJSTVA: "ZAUSTAVITE ČERKEZA"
Na dan izlaska Marija Čerkeza iz pritvora UN, objavljen je zahtjev tužiteljstva za "hitnom obustavom" jučerašnjeg naloga za "hitno oslobadjanje" optuženog. Tužitelj će tražiti uvodjenje dodatnih dokaza za koje vjeruje da bi mogli podržati prvostupanjsku presudu Čerkezu.

Mario Čerkez u sudnici TribunalaMario Čerkez u sudnici Tribunala

Tužiteljstvo je jučer - čim je saznalo za hitan nalog Žalbenog vijeća da optuženi Mario Čerkez bude "odmah oslobodjen" iz pritvora - zatražilo "hitnu obustavu" tog naloga, no Čerkez je danas ujutro izašao iz pritvora i odletio za Hrvatsku.

Tužiteljstvo smatra da optuženi koji čeka na žalbenu presudu može biti oslobodjen tek nakon izricanja te presude. U jučerašnjem nalogu sudaca nisu navedene pojedinosti o tome kakva je presuda i kazna izrečena Čerkezu, to će biti objavljeno 17. decembra. No, mišljenje je tužiteljstva "da prvostupanjska presuda ostaje validna" do trenutka izricanja konačne presude.

Kao drugi osnov za obustavu "hitnog naloga" tužiteljstvo navodi da će danas Žalbenom vijeću podnijeti zahtjev za uvodjenje dodatnih dokaza u predmetu protiv Darija Kordića i Marija Čerkeza. Ti dokazi, prema mišljenju tužitelja, idu u prilog prvostupanjskoj presudi kojom je Čerkez osudjen na 15 godina zatvora zbog napada na Bošnjake u Vitezu i okolini. "Ako Žalbeno vijeće prihvati uvodjenje dodatnih dokaza, oni bi mogli utjecati na presudu i kaznu", navodi se u podnesku kojim je optužba bezuspješno pokušala da zaustavi oslobadjanje Marija Čerkeza.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 216

ČAS ISTORIJE: Mit Velike Srbije i pretnja Velike Albanije
DRUGA RUNDA: General poriče krivicu za terorisanje Sarajeva
ZLOSTAVLJANJE: Hladan tuš u policijskoj stanici u Srebrenici
TAJNE LAPUŠNIKA: Gde su nestali zatočenici OVK
DVA RATNA DRUGA: General Merdan svjedoči za generala Hadžihasanovića
IZOSTAO DUEL: Momčilo Krajišnik nema šta da pita Momčila Mandića