HomePOSEBNE MJERE ZA SAMOSTAN
“Komandant mi je direktno naredio da po ulasku u Guču Goru zaštitim kuće, a posebno samostan i crkvu”, svjedočio je danas Fahir Čandžić, bivši komandant 2. bataljona 306. brigade, koji je s vojnicima ušao u Guču Goru 10. juna 1993. On je svjedok obrane bivših zapovjednika u Armiji BiH optuženih, medju ostalim, zbog uništavanja u Gučoj Gori.

Fahir Čandžić, svjedok odbrane HadžihasanovićaFahir Čandžić, svjedok odbrane Hadžihasanovića

Armija BiH je – kako dokazuje obrana Envera Hadžihasanovića - poduzimala posebne mjere, u vrijeme vojnih akcija u junu 1993. godine, da spriječi uništavanja kuća i vjerskih objekata u hrvatskim selima, a posebno katolički samostan u Gučoj Gori.

Bivši komandant 3. korpusa ABiH Hadžihasanović i bivši komandant 7. muslimanske brigade Amir Kubura su, po načelu zapovjedne odgovornosti, optuženi zbog pljačke i paljenja hrvatskih kuća, te zbog oskrnavljenja samostana u Gučoj Gori, kraj Travnika.

“Komandant 306. brigade (ABiH) mi je direktno naredio da po ulasku u Guču Goru zaštitim kuće, a posebno samostan i crkvu”, svjedočio je danas Fahir Čandžić, bivši komandant 2. bataljona 306. brigade. On je sa svojim vojnicima, nakon povlačenja HVO i hrvatskog stanovništva, ušao u Guču Goru 10. juna 1993.

“Ušli smo bez borbe...U selu nije bilo velikih oštećenja, možda je izgorjelo par štala u sukobu od 8. juna”, rekao je svjedok i dodao: “Ja mogu reći da je u tom trenutku sve bilo pod kontrolom.”

Iz njegovog iskaza nije jasno kad je situacija kliznula izvan kontrole. Na video snimci koju je prikazao tužitelj vide se strani borci, takozvani mudžahedini, u crkvi u Gučoj Gori. Nakon tog “posjeta”, unutrašnjost crkve je ostala oskvrnuta. Svjedok Čandžić, medjutim, navodi da mudžahedini nisu bili u Gučoj Gori kad je on prolazio kroz selo te da on ne zna što se dogadjalo nakon njegovog odlaska. Čandžić, medjutim, zna da su poduzimane posebne mjere da se zaštiti tamošnji vjerski i kulturni spomenik.

U toku istog dana kad je on prošao kroz Guču Goru, “došla je naredba da jedan vod vojne policije 306. brigade osigurava samostan i crkvu”. Kasnije je, “zbog što bolje zaštite samostana, u njegov kancelarijski prostor smještena komanda 306. brigade”, objasnio svjedok.

Obrana Amira Kubure, istodobno, nastoji dokazati da se jedinice 7. muslimanske brigade nisu borile u tom području, sjevero-istočno od Travnika, u vrijeme kad su počinjena spomenuta kršenja. Čandžić je potvrdio obrani da on nije imao informacija o prisustvu 7. muslimanske brigade.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 213

ZLOČINCI ILI "ŽRTVENI JARCI": Počelo prvo suđenje pripadnicima OVK
ODLOŽENO IZJAŠNJAVANJE: Koliko je visok Miroslav Bralo "Cicko"?
SKRNAVLJENJE ILI ZAŠTITA: Muslimanska komanda u katoličkom samostanu
PARTIJSKI DRUGOVI: Akademik Marković ispravlja "iskrivljene slike"