HomeTKO JE SPOMINJAO ZLOČIN?
Svjedok obrane na sudjenju Enveru Hadžihasanoviću navodi da je, prema njegovim informacijama, "do pogibije Hrvata u Dusini došlo u toku borbi Armije BiH s HVO" dok tužitelj tereti bivšeg komandanta Trećeg korpusa za propust da spriječi i kazni ubijanje hrvatskih zarobljenika.

Hazim Baruči, svjedok odbrane HadžihasanovićaHazim Baruči, svjedok odbrane Hadžihasanovića

"Nitko nije spominjao zločin" nakon operacije Armije BiH u području Lašve, u januaru 1993. godine, kazao je svjedok Hazim Baručija na sudjenju bivšem zapovjedniku Armije BiH u srednjoj Bosni, Enveru Hadžihasanoviću, koji je optužen za propust da spriječi i kazni ubijanje hrvatskih zarobljenika koje je izvršeno u toj operaciji.

Baručija, koji je tada bio komandant 2. protu-diverzantskog odreda u Lašvi, navodi da su ga vojnici 7. muslimanske brigade, koji su sudjelovali u toj operaciji, izvijestili "da je do pogibija došlo u borbi s HVO u području Brda, koje su izbile kad su ubijeni komandant čete 7. muslimanske brigade i još jedan vojnik".

U dokaznom postupku optužbe, bivši pripadnici HVO iz područja Dusine i Brda svjedočili su da su ih vojnici Armije BiH, kojima su se predali 26. januara 1993., ispitivali, prebijali i da su potom streljali šest pripadnika HVO i jednog srpskog civila. U odvojenom incidentu tog dana, ustrijeljen je zapovjednik HVO u području Dusine, nakon što se predao, kazali su svjedoci.

Početkom februara 1993., to je područje posjetila komisija iz Zenice, s predstavnicima UNPROFOR-a, Armije BiH i HVO, a s njima je razgovarao i Baručija. I dok je predstavnik HVO tvrdio da je u Dusini došlo do pokolja, Hadžihasanovićev zamjenik u 3. korpusu Džemo Merdan je kazao da Armija BiH nema takvih podataka.

Tužitelj je ukazivao da Baručija nije bio očevidac dogadjaja u Dusini te da je samo prenosio informacije koje su mu dali pripadnici 7. muslimanske brigade. Tužitelj je takodjer podsjetio na navode drugih svjedoka o maltretiranju Hrvata u školi u selu Lašva, gdje su dovedeni nakon što je Armija BiH osvojila spomenuta sela. Baručija, koji je osobno otključao školu da bi u nju bili smješteni hrvatski civili i pripadnici HVO, tvrdi da su Hrvati u školu došli "slobodno, po svojoj volji", a da su vojnici bili tu samo da ih čuvaju. On takodjer navodi da su se Hrvati "samoinicijativno razvrstali - civili u jednu sobu , a pripadnici HVO u drugu". Tužitelj je na to primjetio da je "magično kako su ti ljudi bili samodisciplinirani".

Za ubojstva i zlostavljanja u području Lašve tereti se Hadžihasanović kao vrhovni komandant u srednjoj Bosni. Premda je drugo-optuženi u ovom postupku, Amir Kubura, bio komandant 7. muslimanske brigade, on nije optužen za zločin u Dusini jer je komandu preuzeo nakon tih dogadjaja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 215

UZDRŽAVANJE OD REPRESIJE: Šta je Milošević obećao Jelcinu
ZADATAK IZVRŠEN: Momčilo Mandić priznaje etničko čišćenje
SVEDOCI ZLOSTAVLJANJA: Otac i sin u logoru Lapušnik
MASAKR ILI BORBA: Da li je komandant znao za zločin
NAPAD - PROTIVNAPAD: Ko je zapalio kuće u Bjelovcu