HomePRIPREME ZA DOKAZNI POSTUPAK OBRANE
Na raspravi uoči početka dokaznog postupka obrane Envera Hadžihasanovića i Amira Kubure, zastupnici optuženih najavili da će izvesti blizu stotinu svjedoka. Vijeće odredilo rok do 1. jula 2005. za prezentaciju dokaza obrane

Enver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici TribunalaEnver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici Tribunala

Izvodjenje dokaza obrane na sudjenju generalu Enveru Hadžihasanoviću i brigadiru Amiru Kuburi treba biti okončano najkasnije do 1. jula 2005. godine, najavilo je Raspravno vijeće na današnjoj raspravi, gdje su razmatrane pripreme za dokazni postupak obrane.

Taj će postupak početi 18. oktobra, nakon pauze u sudjenju od tri mjeseca. Dokazni postupak tužitelja trajao je od decembra 2003. do jula 2004. godine.

Branitelji Hadžihasanovića, bivšeg komandanta 3. korpusa Armije BiH, najavili su da im treba oko četiri mjeseca da izvedu oko 70 svjedoka i prezentiraju dokazne materijale, dok obrani Kubure, bivšeg komandanta 7. muslimanske brigade, treba oko mjesec i pol za izvodjenje 27 planiranih svjedoka i drugih dokaznih materijala. Neki od Hadžihasanovićevih svjedoka bit će relevantni i za obranu Kubure, uključujući četiri svjedoka-vještaka koji će se baviti pitanjima povijesti Bosne i Hercegovine, ustava i zapovjednih dužnosti komandanata. Optuženi se terete po načelu zapovjedne odgovornosti za zločine protiv ne-bošnjačkog stanovništva u srednjoj Bosni 1993.

Timovi obrane će nastojati dokazati da su optuženi poduzeli sve što su mogli da spriječe i kazne zločine u njihovoj zoni odgovornosti, te da dio zločina nije bio počinjen od strane vojnika pod njihovom kontrolom.

Nakon što obrana zaključi svoj postupak, tužitelji i potom obrana će dobiti priliku da izvedu eventualne dodatne dokaze i potom će iznijeti svoje završne riječi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 207

SLUČAJ NASERA ORIĆA: Ratnik ili "Gospodar rata"?
MASAKR U PRHOVU: Kada je preživjelih bilo "previše"
VUKOVARSKA TROJKA: Suđenje za Ovčaru u proljeće ili ljeto 2005.
DOKAZI ODBRANE: Sto svjedoka za Hadžihasanovića i Kuburu
NAPISMENO I NA SRPSKOM: Šešelj traži dokaze protiv Vuka Draškovića