HomeFORMALNO ZAKLJUČEN POSTUPAK TUŽITELJA
Sudjenje Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, bivšim zapovjednicima Armije BiH u srednjoj Bosni, bit će nastavljeno u oktobru kad počinje dokazni postupak obrane

Enver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici TribunalaEnver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici Tribunala

Tužiteljstvo je danas formalno objavilo da je zaključilo izvodjenje dokaza na sudjenju Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, nakon što su riješeni i posljednji tehnički detalji oko usvajanja dokumenata optužbe.

"Časni sude, optužba je ovim svoje dokaze prezentirala u cjelosti", kazala je tužiteljica Tecla Henry-Benjamin/Tekla Henri-Bendžamin nakon što su i posljednji dokumenti dobili svoje evidencijske brojeve.

Sudjenje bivšim zapovjednicima u Armiji BiH u srednjoj Bosni bit će nastavljeno u oktobru kad počinje dokazni postupak obrane. U periodu od 2. decembra 2003. do danas, tužitelji su dokazivali da su Hadžihasanović i Kubura zapovjedno odgovorni za zatočavanja i zlostavljanja hrvatskih i srpskih civila i ratnih zarobljenika u Zenici, Kaknju, Bugojnu i drugim mjestima srednje Bosne, te za uništavanja imovine u selima koja je zauzela Armije BiH u ljeto 1993.

Takodjer ih se tereti za ubojstva zarobljenika Armije BiH u Dusini te za smaknuća zatočenih civila i pripadnika HVO koja su počinili mudžahedini u Miletićima, Maljinama i na drugim lokacijama. Tužitelj je dokazivao da su strani borci djelovali u sastavu ABiH u srednjoj Bosni te da stoga krivičnu odgovornost za njihove postupke snose optuženi - bivši komandanti Trećeg korpusa i Sedme muslimanske brigade.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 201

ČIŠĆENJE KLJUČA: "Nepodnošljiv mir" je prepreka za seobu naroda
POBIJANJE DOKAZA: Popravno svjedočenje admirala Jokića
GENERALI O GENERALU: Privatne vrline i javni gresi Ratka Mladića