HomeOBRANA HADŽIHASANOVIĆA I KUBURE TRAŽI ODBACIVANJE OPTUŽBI
Obrana, čiji bi dokazni postupak trebao početi u oktobru, drži da tužitelj nije dokazao krivnju bivših zapovjednika u Trećem korpusu Armije BiH te predlaže da se sudjenje prekine.

Enver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici TribunalaEnver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici Tribunala

Obrana generala Envera Hadžihasanovića i brigadira Amira Kubure drži da, na temelju dokaza koje je predočio tužitelj, “ni jedan razumni prosuditelj činjenica ne bi zaključio da su optuženi krivi ‘izvan razumne sumnje’” za zločine koje im na teret stavlja tužitelj. U podnescima obrane se navodi da bi optuženi trebali biti oslobodjeni po svim točkama optužnice i da bi sudjenje trebalo biti prekinuto prije početka dokaznog postupka obrane, zakazanog za 5. oktobra.

Tužitelji drže da Vijeće ne treba prihvatiti zahtjeve obrane za odbacivanjem optužbi.
ocjenjujući da su navodi iz optužnice potkrijepljeni.

Tokom sedam mjeseci dokaznog postupka tužitelja (decembar 2003 - juli 2004) izvodjeni su dokazi o zauzimanju hrvatskih sela i uništavanju kuća u srednjoj Bosni 1993. godine, zatočavanju i zlostavljanju Hrvata i Srba te ubojstvima zatočenika, medju kojima su najteža ubojstva počinili mudžahedini. Optužba je dokazivala da su tadašnji komandant Trećeg korpusa Hadžihasanović i komandant Sedme muslimanske brigade Kubura imali pod kontrolom vojnike koji su počinili zločine. Premda ih ne tereti za naredjivanje zločina, tužitelj je dokazivao da su oni zapovjedno odgovorni za njih jer ih nisu spriječili i kaznili. Obrana je, medjutim, dokazivala da optuženi često nisu imali po kontrolom počinitelje zločina, te da su poduzeli mjere da spriječe i kazne zločine kad su to mogli.

Odluka Raspravnog vijeća trebala bi biti donesena do kraja mjeseca, prije zakazanog početka dokaznog postupka obrane.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 203

PRETERANA POPUSTLJIVOST: Kako se Smilja Avramov razišla sa Miloševićem
SVE ILI NIŠTA: Optuženi hoće da svedoči ali neće da dâ izjavu
KRAJ SUĐENJA: General Strugar žali zbog dubrovačkih žrtava
EFEKTI ZLOČINA: Šta su tek uradili svom narodu
KRAJ NEKAŽNJIVOSTI: Uskoro prva suđenja u stalnom Međunarodnom krivičnom sudu