HomeKAKAV JE BIO KARAKTER SUKOBA U SREDNJOJ BOSNI?
"Tužiteljstvo se neće izjasniti o tome je li sukob (u srednjoj Bosni) bio medjunarodni ili unutarnji, iako napominjemo da je u drugim predmetima taj sukob bio klasificiran kao medjunarodni", navodi se u pisanom podnesku tužiteljstva u predmetu protiv bivših komandanata 3. korpusa ABiH i 7. muslimanske brigade.

Enver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici TribunalaEnver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici Tribunala

U predmetu protiv bivših komandanata Armije BiH u srednjoj Bosni, tužiteljstvo se ne želi izjasniti o prirodi oružanog sukoba koji se tamo vodio 1993. godine, premda je u drugim predmetima koji su se bavili dogadjajima u tom dijelu Bosne zauzelo stav da se radilo o medjunarodnom sukobu.

"Tužiteljstvo se neće izjasniti o tome je li sukob bio medjunarodni ili unutarnji, iako napominjemo da je u drugim predmetima taj sukob bio klasificiran kao medjunarodni", navodi se u pisanom podnesku tužiteljstva, koje smatra da su svi zločini koji se navode u optužnici protiv Envera Hadžihasanovića i Amira Kubure "mogli biti počinjeni u svakom oružanom sukobu, bez obzira je li klasificiran kao medjunarodni ili unutarnji".

U predmetima protiv HVO zapovjednika Tihomira Blaškića i političara HDZ Darija Kordića, tužiteljstvo je dokazivalo - a prvostupanjska vijeća su potvrdila - da je zbog umiješanosti Hrvatske sukob u srednjoj Bosni bio medjunarodnog karaktera. U predmetu protiv Zlatka Aleksovskog, bivšeg upravnika zatvora Kaonik, takav je stav potvrdilo i Žalbeno vijeće.

U slučaju kad se utvrdi da je odredjeni sukob bio medjunarodnog karaktera, zločini se kvalificiraju, medju ostalim, i kao teška kršenja Ženevskih konvencija koja, u načelu, povlače težu kaznu od, primjerice, kršenja zakona i običaja ratovanja za koje se terete Hadžihasanović i Kubura.

Stajalište o karakteru sukoba tužitelji nisu iznijeli ni u optužnici, ni tokom svog dokaznog postupka na sudjenju bivšim komandantima u 3. korpusu Armije BiH, a spomenuti podnesak u kojem se odbijaju izjasniti o tome podnijeli su nakon što je stranama to predložio predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti/Žan-Klod Antoneti. Podnesak obrane o tom pitanju još nije objavljen.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 198

ODBRANA ZDRAVLJA: Otvorena procedura da se Miloševiću imenuje branilac
IZJAŠNJAVANJE: Mirko Norac u jednodnevnoj poseti Hagu
AGRESIJA ILI SAMOODBRANA - Odbrana dokazuje da je Dubrovnik bio legitimni vojni cilj
KNJIGA DEŽURNOG OFICIRA: "Bezvezna izjava napisana u afektu"
OMARSKA I KERATERM: Krajem godine peto suđenje za prijedorske logore
BEGUNCI: Del Ponte i dalje uverena u skori dolazak Karadžića i Mladića