HomeKARADŽIĆ I MLADIĆ NISU U “SADAMOVOJ RUPI”


SENSE-INTERVJU: Karla del Ponte, glavni tužilac Tribunala (2)

Kako, po glavnom tužiocu Tribunala, žive najtraženiji begunci od medjunarodne pravde. Del Ponte, barem trenutno, ima više poverenja u vlasti u Banja Luci, nego u Beogradu

Carla Del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunalaCarla Del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunala

Za razliku od Sadama Huseina, tvrdi Karla/Carla del Ponte, Radovan Karadžić i Ratko Mladić se “ne kriju u nekim rupama, već žive u normalnim, udobnim kućama.” Dok Mladić “i ne preduzima naročite mere predostrožnosti, pošto zna da niko neće da ga uhapsi, Karadžić je mnogo pokretniji i ne ostaje na jednoj lokaciji duže od dva-tri dana” – dodaje glavni tužilac Tribunala u intervjuu za dokumentarni film “Begunci” u produkciji agencije SENSE, posvećen devetog godišnjici njihovog uspešnog begstva od medjunarodne pravde.

Takodje za razliku od Sadama Huseina, koga je “otkucao” jedan od njegovih telohranitelja, Karadžić i Mladić se, smatra Del Ponte, ne izlažu riziku da budu “prodati”, pošto ih u sredinama u kojima se nalaze smatraju herojima. To je, po njoj, objašnjenje zašto nikoga nije privukla nagrada od 5 miliona dolara koja se nudi za informacije koje bi dovele do njihovog hapšenja. Strani “lovci na glave” koji bi pokušali da ih ugrabe, smatra Del Ponte, “ne bi imali nikakvu šansu, jer bi bili otkriveni i identifikovani kao stranci čim bi se približili području gde se nalaze begunci.”

Za hapšenje Karadžića, po glavnom tužiocu, “nisu pogodne masivne vojne operacije” sa velikim brojem vojnika, helikopterima, oklopnim vozilima... jer se tolike snage ne mogu neopaženo pokrenuti iz kasarni. Mnogo veće izglede na uspeh bi, smatra, imala “dobro planirana policijska operacija” i to od strane lokalne policije:

“Mislim da je lokalna policija mnogo bolje opremljena za to od medjunarodne. Jer, nije dovoljan obaveštajni rad, on je samo prvi korak u hapšenju begunaca. Neophodno je da policija može slobodno da se kreće, a da to ne pobudi posebnu pažnju i izazove uzbunu koja bi ugrozila operaciju. Dakle, to se može obaviti ako se lokalne vlasti pokrenu.”

Del Ponte je uverena da će se, pod pritiskom medjunarodne zajednice, vlasti u Republici Srpskoj konačno pokrenuti i preduzeti mere za hapšenje Karadžića i drugih begunaca. Kaže da vlastima u Banja Luci “veruje kada kažu da ne žele da ostanu večni taoci Radovana Karadžića pred medjunarodnom zajednicom.”

Glavni tužilac, stiče se utisak, trenutno nema isti stepen poverenja u vlasti u Beogradu, kojima je proteklih godina u više navrata davala precizne informacije.o mestu gde se nalazi Ratko Mladiću. Poslednji put je o tome nadležne u Beogradu obavestila u oktobru prošle godine, da bi nedavno, kako tvrdi, saznala da je ta informacija momentalno prosledjena Mladiću, koji se odmah “izgubio.”

Del Ponte tvrdi da ima “nove informacije o tome gde je Mladić”, ali ne zna kome da ih prosledi. “I dalje razmišljam šta da uradim, jer nema nikakvog smisla da takvu informaciju prosledjujem Beogradu, dok ne budem sigurna da su voljni da uhapse Mladića” – zaključila je glavni tužilac u intervjuu agenciji SENSE.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 199

VISOKI PRITISAK: Ubrzana procedura za imenovanje branioca Miloševiću
SVEDOK BEZ MATERNJEG JEZIKA: Da li general Strugar zaslužuje spomenik na Stradunu
KOMANDNA ODGOVORNOST: Završeno izvođenje dokaza protiv Hadžihasanovića i Kubure
"ČIŠĆENJE SREBRENICE": Civilna zaštita na nepojmljivom zadatku
BEGUNCI: Devet godina skrivanja Karadžića i Mladića