HomeDEL PONTE I NJENI “TRAGAČI”


SENSE-INTERVJU: Karla del Ponte, glavni tužilac Tribunala (1)

U ekskluzivnom intervjuu agenciji SENSE, glavni tužilac prvi put govori o svom “tragačkom timu” koji nastoji da locira gde se kriju begunci sa poternica Haškog tribunala.

Carla del Ponte, glavni tužilac Haškog tribunalaCarla del Ponte, glavni tužilac Haškog tribunala

“Imala sam dobre razloge da verujem da će Karadžić vrlo skoro biti u Hagu. Zapravo, imam ih i dalje, pa zato ne mogu da vam otkrivam detalje, ali kada Karadžić bude tu objasniću vam šta smo sve preduzimali da ga dobijemo” – kaže Karla/Carla del Ponte.

Glavni tužilac Tribunala nije pokolebana činjenicom da se nisu ostvarile njene samouverene najave da će Karadžić biti u Hagu pre kraja juna. “Dobri razlozi” da u to veruje bile su informacije koje je dobijala kako iz komande SFOR u Sarajevu i od vlasti Republike Srpske u Banjaluci, tako i od svog “tragačkog tima”, o kojem Del Ponte prvi put javno govori ali, iz razumljivih razloga, ne želi ili ne može da kaže sve.

“Naš ‘tragački tim’ (Tracking Team) čine specijalni agenti, iz različitih zemalja, specijalizovani za obaveštajne poslove. Oni rade na terenu, stupaju u kontakt sa različitim ‘izvorima’ i prikupljaju dragocene informacije o kretanju i lokacijama na kojima se nalaze begunci sa naših poternica. Te informacije zatim prosledjujemo medjunarodnoj zajednici i lokalnim vlastima, pošto nismo ni nadležni ni opremljeni da sami hapsimo begunce. Imamo dobar tim i moram da kažem da mnogi ljudi, dole, na Balkanu, pokušavaju da nam pomognu da dodjemo do pravih, konkretnih informacija o tome gde se nalaze optuženi.”

Zahvaljujući informacijama njenih “tragača”, kaže Del Ponte, medjunarodne snage i lokalne vlasti su proteklih godina locirale i uhapsile nekoliko begunaca. Iz očiglednih razloga, dodaje, tužilaštvo ne želi da “ističe svoje zasluge”, prepuštajući lokalnim vlastima ili medjunarodnim snagama da te operacije hapšenja upišu kao sopstvene uspehe.

Informacije o kretanju begunaca su “lako kvarljiva roba”, pa je od ključnog značaja da se na njih reaguje bez odlaganja. No to, žali se Del Ponte, nije uvek slučaj.

“Na žalost, često nemamo povratne informacije od onih kojima javimo gde se begunci nalaze. Ponekad, takodje, očekujemo mnogo brže reakcije na naše informacije. Jer ako, na primer, lociramo Karadžića na odredjenom mestu, u odredjenoj kući, i prosledimo tu informaciju onima koji trebaju to da provere i izvrše hapšenje, reakcija bi morala da bude momentalna jer se ne može očekivati da će posle 24 ili 48 sati begunac i dalje biti na tom mestu.”

Del Ponte potvrdjuje da je u februaru ove godine tužilaštvo dostavilo SFOR-u preciznu lokaciju kuće u selu Zaovina, kod Višegrada, u kojoj se prema informacijama njenog tragačkog tima krio Radovan Karadžić. SFOR, medjutim, nije uopšte reagovao, odnosno nije ni pokušao da proveri da li je informacija “Karlinih tragača” tačna. Kao što, ukazuje Del Ponte, vlasti u Beogradu u nekoliko navrata nisu reagovale na informacije o kretanju i skrovištima Ratka Mladića, o čemu će biti reči u sledećem nastavku intervjua.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 199

VISOKI PRITISAK: Ubrzana procedura za imenovanje branioca Miloševiću
SVEDOK BEZ MATERNJEG JEZIKA: Da li general Strugar zaslužuje spomenik na Stradunu
KOMANDNA ODGOVORNOST: Završeno izvođenje dokaza protiv Hadžihasanovića i Kubure
"ČIŠĆENJE SREBRENICE": Civilna zaštita na nepojmljivom zadatku
BEGUNCI: Devet godina skrivanja Karadžića i Mladića