HomePLJAČKA UZ POMOĆ POLICIJE
Dva svjedoka putem video linka govorili o pljačkanju hrvatskih kuća u selu Šušanj kod Zenice u junu 1993.

Ivo Vuleta, svjedok na suđenju Hadžihasanoviću i KuburiIvo Vuleta, svjedok na suđenju Hadžihasanoviću i Kuburi

U Tribunalu je danas nastavljeno samo jedno sudjenje, na kojem optužba izvodi dokaze protiv dvojice bivših zapovjednika Armije BiH, generala Envera Hadžihasanovića i brigadira Amira Kubure, optuženih za zločine nad hrvatskim i srpskim civilima u Srednjoj Bosni 1993. Dvojica današnjih svjedoka nisu iz zdravstvenih razloga mogli putovati u Den Haag, te im je omogućeno da svjedoče iz Sarajeva, putem direktne video veze sa tribunalovom sudnicom.

Jozo Marković i Ivo Vuleta svjedočili su o pljačkanju privatne imovine hrvatskih stanovnika sela Šušanj kod Zenice. Kad je u junu 1993. Armija BiH ušla u njegovo selo, Jozo Marković je bio u Zenici gdje je uhapšen, zatvoren i pretučen. "Bilo nas je tu oko stotinu. Bilo je i žena. Tko god je od Hrvata naišao, strpali su ga u zatvor."

Marković je dan kasnije oslobodjen, a kad se nakon 5 ili 6 dana vratio u Šušanj zatekao je selo "dosta opljačkano." "Selo je bilo puno ljudi koji su pljačkali, a policija im je pomagala", kazao je svjedok dodajući da su to bili uglavnom njemu nepoznati ljudi, iz drugih sela. Odbrana je, u protu-ispitivanju, insistirala na tome da ovaj svjedok nije bio u selu na dan napada i neposredno nakon toga, tako da je o tim dogadjajima svjedočio "iz druge ruke", na osnovu onoga što su mu drugi o njima ispričali. Svjedok je, medjutim, tvrdio da je sve to lično vidio po povratku u selo, kada je i u svojoj kući zatekao nepoznate ljude koji su odnosili sve što je vrijedilo. Neke je i prepoznao ali o njima nije htjeo da govori, pošto se radilo o "susjedima."

Opljačkana je, takodje, i kuća drugog svjedoka, Ive Vulete, koji tvrdi da je vidio kako se iz hrvatskih kuća u selu "iznosi i tovari bijela tehnika." Iako je 1988. u nesreći na poslu izgubio obje noge, Vuleta je takodjer proveo jedan dan u zatvoru zajedno s ostalim hrvatskim civilima iz sela Šušanj. Prije toga, svjedok je bio očevidac ranjavanja jednog svog susjeda, u kojeg je lokalni pripadnik Armije BiH, izvjesni Ramiz Rizvić, ispalio više metaka. Svjedok je potvrdio obrani da je Rizvić poslije rata bio osudjen zbog tog djela.

Ni jedan od ovih svjedoka nije znao koje su jedinice napale selo, ali su primjetili da je za vrijeme pljačkanja u selu bila vojna policija Armije BiH. Ovi su iskazi relevantni za točke optužnice kojima se bivši zapovjednik 3. korpusa Hadžihasanović i komandant 7. muslimanske brigade Kubura terete za pljačku javne i privatne imovine i uništavanja koja nisu opravdana vojnom nuždom, a koje su počinile jedinice pod njihovom komandom.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 184

RASTANAK: Tribunal odao priznanje sudiji Meju
PRESUDA: Sedam godina zatvora za admirala Jokića
PROCESNA SPOSOBNOST: Prinudno lečenje za kapetana Kovačevića
PRINUDNI RAD UZ BATINE: "Radni dan" zatočenika u Bugojnu
MICHAIL WLADIMIROFF: Plovidba "neistraženim vodama" humanitarnog prava