HomeRAFAL U LEDJA ZAROBLJENIM HRVATIMA
U selu Dusina nedaleko od Zenice, pripadnici Armije BiH su 26. januara 1993. streljali šest lokalnih pripadnika HVO i jednog civila, svjedočio je zarobljenik koji je sticajem okolnosti preživjeo to masovno ubojstvo

Ivica Kegelj, svjedok na sudjenju Hadžihasanoviću i KuburiIvica Kegelj, svjedok na sudjenju Hadžihasanoviću i Kuburi

Na dosadašnjim sudjenjima političkim i vojnim vodjama Hrvata u srednjoj Bosni, branitelji optuženih Blaškića, Kordića i Čerkeza su tvrdili i uz pomoć preživjelih žrtava dokazivali da je "prva krv" u hrvatsko-muslimanskom sukobu 1993. prolivena u selu Dusina, udaljenom dvadesetak kilometara od Zenice.

Ovog puta, na sudjenju Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, zapovjednicima 3. korpusa i 7. muslimanske brigade Armije BiH, dokaze o masakru u Dusini izvodila je optužba. Očevidac tog zločina Ivica Kegelj svjedočio je kako su pripadnici Armije BiH, nakon ulaska u Dusinu 26. januara 1993., streljali šest lokalnih pripadnika HVO i jednog srpskog civila. Svjedok je slučajno izbjegao istu sudbinu, zato što je bio krvav i onesviješten od batina.

Po ulasku u selo, pripadnici Armije BiH su hrvatske civile i lokalne pripadnike HVO koji su se predali prvo koristili kao "živi štit", a zatim ih zatvorili u jednu od kuća i zlostavljali ispitujući ih gdje im je naoružanje. Nakon nekoliko sati, pripadnici Armije BiH su prozvali svjedoka i još sedam zarobljenih muškaraca i poveli ih u pravcu svjedokove kuće. Već na putu su izdvojili i streljali jednog zarobljenika, govoreći da je to za "primjer drugima, da vide što će im se dogoditi ukoliko ne budu suradjivali." Kada su stigli do kuće, naredjeno im je da se postroje, a onda je jedan po jedan zarobljenik prozivan i, uz batine, ispitivan o oružju. Kako je koji zarobljenik ispitan, naredjeno mu je da trči prema obližnjoj garaži, a onda bi uslijedio rafal u ledja.

Vojnike Armije BiH je, svjedočio je Ivica Kegelj, predvodio čovjek koji im se predstavio kao "Geler", a koji je na ratištu u Hrvatskoj izgubio jedno oko. Kada je došao red na njega, "Geler" je svjedoka tukao pesnicama po licu i tijelu tako da je bio sav krvav i pao je izgubivši svijest. To ga je vjerojatno spasilo, jer mu nisu mogli narediti da trči prema garaži. Streljani zatočenici su, svjedočio je Kegelj, bili pripadnici lokalnog rezervnog sastava HVO, a svi osim njega imali su više od 50 godina.

Kad je na red došao Frano Krišto, on je zavapio da je "samo civil", na što je "Geler" zaključio: "Dosta je, nećemo više". Preživjelim zatočenicima je naredjeno da tijela ubijenih sklone u garažu, a "Geler" im je zaprijetio da će se s njima posebno obračunati ako ikome kažu što se dogodilo

Negdje poslije ponoći, Ivica Kegelj je zajedno sa još zarobljenih 26 pripadnika HVO u pratnji specijalne policije koja je došla po njih iz Zenice sproveden u KP dom Zenica. Tokom puta zarobljenici su teško prebijani a policajci su, prisjeća se svjedok, naredili vozaču da "vozi sporije", kako bi zlostavljanje što duže trajalo.

Uz žrtve zločina čiji je očevidac bio Ivica Kegelj, u odvojenom je incidentu streljan i lokalni zapovjednik HVO Zvonko Rajić, navodi optužnica koja za ova ubojstva tereti Envera Hadžihasanovića, kao zapovjednika svih jedinca koje su sudjelovale u akciji u Dusini.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 183

"OLUJA" U HAGU: Predaja i izjašnjavanje hrvatskih generala
POPUST ZA PRIZNANJE: 18 godina zatvora za zločine u Brčkom
MASAKR U DUSINI: Batine spasile svedoka od streljanja
DERONJIĆ NA POPRAVNOM: Kako uvjeriti sudije u svoju krivicu?
OMARSKA I KERATERM: Na jesen peto suđenje za prijedorske logore
PORTRET DŽEFRIJA NAJSA: Gospodin s druge strane sudnice