HomeZNAČAJAN "POPUST" ZA PRIZNANJE I POKAJANJE
Za deset priznatih ubistava i druge teške zločine, Ranko Češić osudjen na 18 godina zatvora, pošto su njegovo priznanje, pokajanje i saradnja sa tužilaštvom prihvaćeni kao "značajni olakšavajući faktori"

Ranko Češić u trenutku izricanja presudeRanko Češić u trenutku izricanja presude

Ranko Češić, bivši pripadnik interventnog policijskog voda u Brčkom, osudjen je danas na 18 godina zatvora zbog zločina koje je počinio u maju i junu 1992., a koje je oktobra prošle godine priznao na osnovu sporazuma o potvrdnom izjašnjavanju o krivici koji je zaključio sa tužilaštvom.

Češić je tom prilikom priznao deset ubistava i sva druga dela koja je, prema optužnici, od maja do početka juna 1992. počinio u logoru Luka i sportskoj dvorani "Partizan" u Brčkom, uključujući i prisiljavanje dvojice braće da jedan nad drugim vrše seksualne radnje. Ranjivost žrtava i ponižavajući, izopačeni i surovi karakter njegovih postupaka sudije su, kako je istaknuto u obrazloženju presude, smatrale "značajnim otežavajućim faktorima."

Pri odmeravanju kazne su, ipak, prevagnule olakšavajuće okolnosti, a u prvom redu priznanje krivice, značajna saradnja sa tužilaštvom i izraženo kajanje. "Potvrdno izjašnjavanje o krivici" - navodi se u sažetku presude koji je danas pročitao sudija Alfonsus Ori/Alphonsus Orie - pomaže utvrdjivanju istine i može dati doprinos pomirenju u opštini Brčko. Još konkretnije, može doneti osećaj olakšanja preživelim žrtvama i rodjacima i prijateljima preminulih žrtava."

Zahvaljujući tome što je Češić priznao krivicu pre početka sudjenja, Tribunal je uštedeo "vreme, napore i sredstva", a svedoci su poštedjeni "moguće traume ponovnog preživljavanja dogadjaja prilikom svedočenja na sudu." Sve to zajedno je, navodi se u presudi, opredelilo sudije da Češićevo potvrdno izjašnjavanje o krivici prihvate kao "značajan olakšavajući faktor."

Optužba i odbrana su za Češića zajedno predložili kaznu u rasponu od 13 do 18 godina zatvora. Zalažući se za kaznu od 13 godina, odbrana se, ipak, obavezala da neće ulagati žalbu na bilo koju kaznu unutar predloženog raspona. Odlučujući se za gornju granicu tog raspona, sudije su, ujedno, uštedele Tribunalu još jedan skupi i dugotrajni žalbeni postupak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 183

"OLUJA" U HAGU: Predaja i izjašnjavanje hrvatskih generala
POPUST ZA PRIZNANJE: 18 godina zatvora za zločine u Brčkom
MASAKR U DUSINI: Batine spasile svedoka od streljanja
DERONJIĆ NA POPRAVNOM: Kako uvjeriti sudije u svoju krivicu?
OMARSKA I KERATERM: Na jesen peto suđenje za prijedorske logore
PORTRET DŽEFRIJA NAJSA: Gospodin s druge strane sudnice