HomeRANKO ČEŠIĆ "KANDIDAT" ZA DRŽAVNI SUD BIH?
Na konferenciji o stanju u postupku protiv Ranka Češića, optuženog za ubistva i druge zločine u Brčkom 1992., sudija Alfonsus Ori nagovijestio mogućnost da se, zbog preopterećenosti Tribunala, taj slučaj ustupi pravosudju "neke od država bivše Jugoslavije" - Odbrana bi, ipak, više voljela da sudjenje bude u Hagu

Ranko Češić u sudnici TribunalaRanko Češić u sudnici Tribunala

Ranko Češić je u pritvoru Tribunala od juna prošle godine, ali još nije izvjesno kada će mu početi sudjenje i da li će mu se suditi u Hagu ili negdje drugdje. Na današnjoj konferenciji o stanju u postupku, sudija Alfonsus Ori/Alphonsus Orie nagovjestio je mogućnost da se, zbog zauzetosti njegovog vijeća drugim predmetima i ukupne preopterećenosti Tribunala, Češićev slučaj ustupi pravosudju "neke od država bivše Jugoslavije."

Sudija Ori se nije izjašnjavao o tome koja bi to država mogla biti, ali budući da je Češić optužen za ubistva i druge zločine počinjene u logoru "Luka" u Brčkom 1992. godine, logično bi bilo da mu se sudi pred Vijećem za ratne zločine Državnog suda BiH. Češićev branilac, beogradski advokat Mihajlo Bakrač, je ukazao da je odbrana zainteresirana da se optuženom ipak sudi u Tribunalu.

Ranko Češić se 20.juna prošle godine izjasnio da nije kriv ni po jednoj od ukupno 12 tačaka optužnice, koja ga tereti da je, kao jedan od zapovjednika logora "Luka" u Brčkom, "tukao, zlostavljao i ubijao zatočenike bošnjačke i hrvatske nacionalnosti". Češić se tereti da je lično, u pet odvojenih incidenata, ubio 10 ljudi. Iako je optužnica u medjuvremenu donekle izmijenjena, Češićev branilac je danas rekao kako "nema potrebe da se optuženi ponovno izjašnjava", pošto ostaje pri iskazu koji je dao u junu prošle godine.

U Tribunalu je i ranije nagovještavana mogućost da se, zbog preopterećenosti haških kapaciteta, neki od predmeta protiv optuženika "nižeg i srednjeg ranga odgovornosti", ustupe pravosudjima zemalja bivše Jugoslavije. Takodjer je i potvrdjeno da postoji desetak predmeta koji bi mogli biti proslijedjeni posebnom vijeću za ratne zločine pri Sudu BiH, ali nikada nije precizirano o kojim se optuženicima radi.

Slučaj Ranka Češića mogao bi biti proslijedjen pravosudju BiH jer se, kako je danas ukazao sudija Ori, radi o relativno manje složenom predmetu i sudjenje ne bi trebalo trajati dugo.

Češić je, podsjećamo, za zločine u logoru "Luka" optužen zajedno sa Goranom Jelisićem, koji je uhapšen u januaru 1998. i osudjen na 40 godina zatvora zbog 12 pojedinačnih ubistava koja je priznao. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 145

OBRT U SLUČAJU SREBRENICA: Momir Nikolić priznao krivicu za progone
ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Optužnica protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića
DOŽIVOTNI ZATVOR ILI SLOBODA?: Završeno suđenje za granatiranje Sarajeva i terorisanje Sarajlija
OPTUŽENI NA KLUPI ZA SVEDOKE: Ko je doveo "Sive vukove" u Bosanski Šamac
GRAĐANSKI RAT U SUSEDNOJ DRŽAVI: Da li su se u Bosni pobili, ili su pobijeni?