HomeRANKO ČEŠIĆ U ZATVORU U DANSKOJ
Bivši policajac iz Brčkog je prvi osuđeni koji će ostatak kazne izrečene u Tribunalu izdržavati u zatvoru u Danskoj

Ranko Češić u trenutku izricanja presudeRanko Češić u trenutku izricanja presude

Ranko Češić, bivši pripadnik interventnog policijskog voda u Brčkom, prebačen je u zatvor u Danskoj na izdržavanje ostatka kazne od 18 godina zatvora koju mu je u martu prošle godine izrekao Haški tribunal. U pritvoru Tribunala, u koji je prebačen 17. juna 2002. godine, Češić je proveo nepune tri godine.

Nakon što se na prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala izjasnio da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice za zločine počinjene u Brčkom u proleće 1992. godine, Češić je u oktobru 2003. promenio iskaz i priznao krivicu. Na osnovu takozvanog sporazuma o potvrdnom izjašnjavanju o krivici koji je zaključio sa tužilaštvom, Češić je priznao deset ubistava i sva druga dela koja je, prema optužnici, od maja do početka juna 1992. počinio u logoru Luka i sportskoj dvorani "Partizan" u Brčkom, uključujući i prisiljavanje dvojice braće da jedan nad drugim vrše seksualne radnje.

Optužba i odbrana su za Češića zajedno predložili kaznu u rasponu od 13 do 18 godina zatvora. Mada su njegovo priznanje, značajnu saradnju sa tužilaštvom i izraženo kajanje prihvatile kao "značajne olakšavajuće okolnosti", sudije su se ipak opredelile za gornju granicu predloženog raspona, ukazujući na ranjivost žrtava i ponižavajući, izopačeni i surovi karakter postupaka Ranka Češića.

Češić je prvi osuđeni koji će ostatak kazne izrečene u Tribunalu izdržavati u danskom zatvoru. Pored njega, trenutno je još 17 haških osuđenika na izdržavanju kazne u zatvorima u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Italiji i Velikoj Britaniji.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 230

IZJAŠNJAVANJA: Optuženi poriču krivicu
SPOROVOZNA ODBRANA: Milošević neće da svedoči ali hoće više vremena
ODBRANA: Oficirska riječ Amira Kubure
BIJELJINA, 4. APRIL 1992.: Cipele su ostale u izlogu
LOGOR U LAPUŠNIKU: Završen dokazni postupak optužbe
ZATVOR U SREBRENICI: Kako je Fatima odbranila Miroslavu od Esme
ZLOČIN U UZDOLU: Ko je naredio da se pobiju žene i deca