HomeRANKO ČEŠIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV
Na prvom pojavljivanju pred sudijom Haškog tribunala, optuženi negirao odgovornost za ubistva i druge zločine u Brčkom koje mu pripisuje optužnica

Ranko Češić u sudnici TribunalaRanko Češić u sudnici Tribunala

Ranko Češić, prvi optuženi kojeg su jugoslovenske vlasti izručile Haškom tribunalu po proceduri predviđenoj novim Zakonom o saradnji, izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj od 12 tačaka optužnice koja ga tereti za ubistav i druge zločine počinjene u logoru Luka u Brčkom u maju 1992.

Na prvom pojavljivanju pred holandskim sudijom Alfonsusom Orijem/Alphonsus Orie, Češića je predstavljao beogradski advokat Vojislav Nedić, dok je na čelu tima optužbe bio Amerikanac Mark Harmon. Pošto je optuženi potvrdio da je primio i razumeo optužnicu i odrekao se prava da mu se ona čita pred sudom, sudija je naložio sekretaru suda da pročita samo one tačke optužnice koje se odnose na Češića. Istom optužnicom je, naime, optužen i Goran Jelisić, koji je u međuvremenu u Hagu osuđen na 40 godina zatvora zbog za više desetina ubistava izvršenih maja 1992. u Brčkom, od kojih je 12 priznao pred sudom.

Ranko Češić je u maju 1992., prema optužnici, bio na komandnom položaju u logoru Luka u Brčkom. Gotovo svakodnevno je, navodi se u optužnici, ulazio u glavni hangar u kojem su držani zatočeni Bošnjaci i Hrvati, odabirao zatočenike za ispitivanje, a zatim ih tukao, na različite načine zlostavljao, a često i ubijao. Tereti se za pet incidenata u kojima je, prema optužnici, lično ubio 10 ljudi, kao i za nečovečno postupanje sa dva zatočena brata koje je prisilio na međusobni seksualni odnos. Češićeva odgovornost za ta dela se u šest tačaka optužnice kvalifikuje kao zločin protiv čovečnosti i u još šest tačaka kao kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Nakon izjašnjavanja optuženog, tužilac Mark Harmoj je najavio da će odbrani već danas dostaviti potkrepljujući dokazni materijal na osnovu kojeg je optužnica potvrđena.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 107

KOMANDANTI UNPROFORA U HAGU: Sarajevo je bilo osuđeno na rat
KRAJ ILI POVRATAK NA POČETAK?: Beskrajna priča trojke iz Čelebića
"RAZMENA" NA VLAŠIĆU: Živi za žive, a mrtvi... zna se
LOGORSKI DNEVNIK AHMEDA ZULIĆA: Uspomene iz Betonirke i Manjače
"NISAM KRIV": Optuženi poriče krivicu za ubistva u Brčkom
INTERVJU U OMARSKOJ: Kada je život zavisio od pravog odgovora