HomeMUP SRBIJE UČESTVOVAO U NAPADU NA SREBRENICU
Bivši oficir vojske bosanskih Srba Momir Nikolić svjedočio na sudjenju Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću

Momir Nikolić u sudnici tribunalaMomir Nikolić u sudnici tribunala

"Pripadnike snaga MUP vidio sam u vrijeme napada na Srebrenicu i poslije pada grada 11. jula 1995. godine", izjavio je Momir Nikolić kao svjedok tužilaštva na sudjenju Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, optuženim da su imali značajnu ulogu u masakru 7.500 Bošnjaka nakon pada Srebrenice.

Momir Nikolić je optužen zajedno s njima, ali je u maju ove godine priznao krivicu za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, koja se kvalifikuje kao zločin protiv čovječnosti, pa je njegov predmet odvojen i protiv njega se neće voditi dokazni postupak.

U današnjem svjedočenju na procesu svojim kolegama rekao je da su srpske snage sprječavale prolazak konvoja medjunarodne humanitarne pomoći u srebreničku enklavu, koja je bila zona pod zaštitom Ujedinjenih nacija, "kako bi život njenih stanovnika učinile nepodnošljivim".

Ratko Mladić je vodio niz sastanaka na kojima se pravio plan zauzimanja grada, posvjedočio je Nikolić, i naveo da je tadašnji vojni šef bosanskih Srba u više navrata nastojao (i uspijevao) da zaplaši holandske "plave šljemove", čiji je zadatak bio da zaštite grad.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 162

SVEDOČENJE POKAJNIKA: Kapetan je znao šta će se dogoditi u Srebrenici
IMOVINSKO STANJE: Krajišnik ne može da participira u finansiranju svoje odbrane
DUŠEVNO STANJE: Odbrana traži psihijatrijski pregled Jovice Stanišića
STANJE U POSTUPKU: Sledeće godine četvrto suđenje za masakr u Ahmićima
LOUISE ARBOUR: Kako je pripremana optužnica protiv Slobodana Miloševića