HomeMASAKR U SREBRENICI BIO JE PLANIRAN
Bivši oficir snaga bosanskih Srba u ratu u Bosni i Hercegovini 1992-1995 izjavio pred Haškim sudom da je masakr u Srebrenici bio unaprijed pripremljen

Momir Nikolić u sudnici TribunalaMomir Nikolić u sudnici Tribunala

Momir Nikolić, koji svjedoči na procesu dvojici svojih ratnih kolega, optuženih za ratne zločine, rekao je da su ga u julu 1995. nadredjeni u vojnoj hijerarhiji obavijestili o odluci da se pobiju svi muškarci Srebrenice sutradan po zauzimanju grada, to jest 12. jula 1995. Prije ovog današnjeg iskaza, Nikolić je u petak posvjedočio da su u napadu na Srebrenicu učestvovale snage srpskog i jugoslovenskog MUP-a.

On sâm je poslije pada Srebrenice u ruke snaga Ratka Mladića bio zadužen da koordinira jedinice koje su razdvajale žene i djecu od muškaraca, a medju njima da odvoji one koji će biti zadržani kao zatvorenici od onih koji će biti ubijeni. Više od 7.500 Bošnjaka je tog i sljedećih dana ubijeno.

Momir Nikolić, koji je bio optužen zajedno sa Draganom Jokićem i Vidojem Blagojevićem, priznao je krivicu pa se protiv njega neće izvoditi dokazni postupak, nego će mu sljedećih mjeseci, prema pravilniku Haškog tribunala, samo biti izrečena kazna.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 162

SVEDOČENJE POKAJNIKA: Kapetan je znao šta će se dogoditi u Srebrenici
IMOVINSKO STANJE: Krajišnik ne može da participira u finansiranju svoje odbrane
DUŠEVNO STANJE: Odbrana traži psihijatrijski pregled Jovice Stanišića
STANJE U POSTUPKU: Sledeće godine četvrto suđenje za masakr u Ahmićima
LOUISE ARBOUR: Kako je pripremana optužnica protiv Slobodana Miloševića