HomePREKINUTO DRUGO HAŠKO SUDJENJE ZA SREBRENICU
Da li će još neko od optuženih podleći "Sindromu akutnog priznanja krivice" (SAPK) koji je u protekle dve sedmice prepolovio optuženičku klupu drugog sudjenja Haškog tribunala za genocid u Srebrenici?

Sjedište Tribunala u Den HaaguSjedište Tribunala u Den Haagu

Drugo sudjenje u Haškom tribunalu za masakr koji je jula 1995. izvršen u Srebrenici prekinuto je posle samo nedelju dana i samo jednog saslušanog svedoka.

Pošto su u medjuvremenu dvojica od četvorice optuženih - Momir Nikolić i Dragan Obrenović - "promenili strane", priznali krivicu i pristali da se kao svedoci optužbe pojave na sudjenju preostaloj dvojici optuženih, branioci Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića su tražili prekid sudjenja, kako bi mogli da svoje odbrane prilagode novim okolnostima i pripreme se za unakrsno ispitivanje dvojice "pokajnika", koji su priznali zločine koje njihovi klijenti na optuženičkoj klupi i dalje poriču.

Nastavak sudjenja zakazan je za 23. jun ali nije isključeno da prekid traje i duže od mesec dana. To će, pored ostalog, zavisiti i od toga kako će se razrešiti problemi izmedju Vidoja Blagojevića i njegovog američkog branioca Majkla/Michael Karnavasa. Blagojević je, naime, "otkazao" američkom advokatu pošto je u njega "izgubio poverenje" te ga, kako je rekao na samom početku sudjenja, "smatra nametnutim". Sekretarijat je imenovao jednog "nezavisnog advokata" koji treba da posavetuje Blagojevića o opcijama koje su mu na raspolaganju, a Karnavas je danas izjavio da je spreman da se povuče - ukoliko veće i Sekretarijat tribunala odobre optuženom da imenuje novog branioca. A novi branilac bi, neizbežno, tražio i novo vreme da se upozna sa predmetom i pripremi za sudjenje.

Nije, naravno, isključeno da do 23. jula - ili nekog kasnijeg datuma za nastavak sudjenja - neko od preostale dvojice optuženih podlegnu "Sindromu akutnog priznanja krivice" (SAPK) koji je u protekle dve sedmice prepolovio optuženičku klupu drugog haškog sudjenja za genocid u Srebrenici. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 147

SINDROM AKUTNOG PRIZNANJA KRIVICE: Deseto "kriv sam" u Haškom tribunalu
DOKUMENTOVANJE ZLOČINA: Video rekonstrukcija srebreničke tragedije
DIJALOG GLUVIH: Slobodan Milošević i Milan Kučan o odgovornosti za raspad Jugoslavije
"NISAM KRIV": Drugi član "vukovarske trojke" u pritvoru Tribunala
NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Simo Zarić "Na Haškom raspeću"