HomeHADŽIĆEVA BORBA ZA "RED I MIR"
Desetog dana svedočenja, Goran Hadžić tvrdio da se zalagao za "jaku" Republiku Srpsku Krajinu bez "kriminala i bezakonja" nadajući se da će "u novom svetskom poretku" biti priznati kao država. Tužilac na početku unakrsnog ispitivanja osporavao Hadžićeve tvrdnje da nije bio u "tesnoj vezi" sa Arkanom

Goran Hadžić svjedoči u svoju odbranu Goran Hadžić svjedoči u svoju odbranu

U završnici glavnog iskaza, Goran Hadžić je nastavio da osporava tužiočeve tvrdnje da kao premijer Istočne Slavonije i predsednik Republike Srpska Krajina nije preduzimao mere da istraži zločine i kazni počinioce koji su mu bili podređeni. Branilac Živanović je predočio desetine dokumenata koji, po njemu, potvrđuju da su vođeni postupci protiv počinilaca krivičnih dela.

Hadžić je rekao da su nadležni organi u Republici Srpska Krajina imali "oštar stav" da se kazne osobe koje su vršile pritisak na nesrpsko stanovništvo da se iseli jer je takvo ponašanje, po njemu, bilo "ljudska i politička propast". "Taj stav danas izgleda kao utopija", rekao je Hadžić, objašnjavajući da je ideja bila da "oblast bude jaka i da se poštuje red i mir" kako bi "kao republika" mogli da "konkurišu" za status u "novom svetskom poretku". Nije nam odgovaralo da budemo oblast "kriminala i bezakonja", zaključio je Hadžić.

Glavno svedočenje Hadžić je zaključio još jednom anegdotom. Opisao je kako je u zatvoru u Belom Manastiru, razgovarao sa zatvorenikom koji je negirao da počinio ubistvo i da je "ubijenog opljačkao". Hadžić je, kako kaže, to upamtio jer "svako ko je u zatvoru tvrdi da je nevin". Nije, očito, pomislio da bi se to moglo odnositi i na njega.

Na početku unakrsnog ispitivanja koje će trajati više od 30 sati, tužilac Daglas/Douglas Stringer je osporavao tvrdnje optuženog da nije imao "nikakav odnos sa Arkanom" i da mu vođa "Tigrova" nije pružao obezbeđenje. Tužilac tvrdi da je Arkan obezbeđivao Hadžića tokom perioda koji pokriva optužnica, od 1991. do kraja 1993. godine. Hadžić je, navodi tužilac, "imao blizak odnos sa Arkanom" zato što je to "pojačavalo njegova ovlašćenja" i "omogućavalo mu da zastrašuje druge". "To nije tačno", kratko je odgovorio Hadžić.

Budući da je bivši predsednik vlade Istočne Slavonije tvrdio da u vreme na koje se odnosi optužnica "nije čuo" za Arkanove zločine protiv nesrpskog stanovništva u Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu, tužilac je predočio fotografiju snimljenu u centru za obuku u Erdutu na kojoj su Hadžić i Arkan u zagrljaju, u ratnim uniformama. Hadžić kaže da se ne seća gde je fotografija snimljena i osporava da je na njoj Arkan već "neko drugi." Centar za obuku je jedan od objekata u kojima su, prema optužnici, izvršeni zločini za koje se Hadžić tereti.

Tužilac je, zatim, predočio niz snimaka na kojima su Hadžić i Arkan jedan pored drugog, od sahrane komandanta novosadskog korpusa u oktobru 1991. do sastanka sa Biljanom Plavšić u Bijeljini 1993. godine. Hadžić je uglavnom tvrdio da je u pitanju "slučajnost", da "Arkan nije došao sa njim", da mu "nije bilo potrebno Arkanovo obezbeđenje". Tužilac je tvrdio da se na osnovu tih snimaka može zaključiti da je Hadžić imao "tesne veze sa Arkanom".

"To je pogrešan zaključak", odgovorio je Hadžić i naglasio da je Istočna Slavonija "mali prostor" a da je tužilac "tih nekoliko događaja... izvukao iz konteksta". Svedočenje Gorana Hadžića nastavlja se u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 638

PRESUDA: Holandska država odgovorna za dio srebreničkih žrtava
NIŠTA NI SA KIM: Hadžić se odriče saučesnika u zločinačkom poduhvatu
NAKNADNA PAMET: Nenad Kecmanović se odriče nekadašnjih stavova i izjava