Home"TESNE VEZE" HADŽIĆA I ARKANA
Pozivajući se na intervju koji je Goran Hadžić u svojstvu osumnjičenog dao istražiteljima tužilaštva 2002. godine, tužilac Daglas Stringer ukazuje na "tesne veze" optuženog sa prijateljem, vojnim savetnikom i privatnim telohraniteljem Željkom Ražnatovićem Arkanom

Goran Hadžić svjedoči u svoju odbranu Goran Hadžić svjedoči u svoju odbranu

Drugog dana unakrsnog ispitivanja Gorana Hadžića, tužilac je nastavio da ukazuje na "tesne veze" bivšeg premijera SAO Istočna Slavonija i nekadašnjeg predsednika Republike Srpska Krajina sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Pozivajući se na intervju koji je Hadžić 2002. godine dao istražiteljima tužilaštva u svojstvu osumnjičenog, tužilac Stringer je ukazao da je Arkan komandovao Centrom za obuku u Erdutu. Mada je u intervjuu istražiteljima tužilaštva to potvrdio, Hadžić danas kaže da ne zna "šta je bila Arkanova funkcija", niti ga je on "tamo postavio". Nakon molbe tužilaštva da "prestane da se igra rečima", Hadžić je odgovorio da je Arkan bio "to što je bio".

Tužilac je dalje ukazivao da je Arkan pružao lično obezbeđenje Hadžiću i pratio ga na putu od Erduta do zgrade Veleprometa u Vukovaru gde je 20. septembra 1991. godine održana sednice vlade SAO Istočna Slavonija. Na toj je sednici, tvrdi tužilac, odlučeno o sudbini više od 200 ranjenika i bolesnika vukovarske bolnici koji su te noći pogubljeni na poljoprivrednom dobru Ovčara.

Mada je u glavnomispitivanju rekao da je u Velepromet išao sa ličnim obezbeđenjem, nezavisnim od Arkana, Hadžić je u intervjuu sa istražiteljima izjavio da "nije dobijao posebno obezbeđenje od Arkana, samo u skladu sa opštim procenama na terenu". Na sastanak u Velepromet je, rekao je u intervjuu, išao uz lično Arkanovo obezbeđenje, kako bi ga ovaj "zaštitio" od Srba iz Vukovara koji su mu "pretili da će ga ubiti". Danas je objasnio da je na pitanja istražitelja tužilaštva odgovarao "nepripremljen".

Hadžić je takođe negirao da je Arkan "ikada" bio njegov politički saveznik. U Istočnu Slavoniju je dolazio retko, uglavnom u civilu a ne kao vojnik, rekao je Hadžić i izrazio sumnju da je Arkan 1993. godine komandovao Srpskom dobrovoljačkom gardom - Tigrovima. Na pitanje tužioca da li je savetovan da se odrekne Arkana s kojim je bio "tesno vezan" u vreme dok je bio predsednik RSK, Hadžić je rekao da "nije čuo" da mu je to savetovano. Tužilac je, potom, pročitao Hadžićevu izjavu za štampu iz tog vremena da je "u politici i izboru ostao dosledan prijateljima", da mu je "savetovano da se odrekne prijatelja što nije učinio", te da "i danas ima istu politiku i prijatelje". Tužilaštvo tvrdi da se Hadžić nikada nije odrekao Arkana upravo zato što su bili "prijatelji".

Hadžić je dalje rekao da je tokom sukoba čuo samo za jedan incident u kojem je Arkan učestvovao ali ne i za druga krivična dela koja je, tvrdi tužilaštvo, počinio. Iako je Arkan zapretio da će "ubiti decu Milana Babića, ukoliko ovaj ne potpiše Vensov mirovni plan", Hadžić ga nije smatrao "opasnim ubicom" - kako da opisuje tužilac - već samo "opasnim čovekom".

Tužilac je potom emitovao niz video snimaka na kojima Arkan poziva na "čišćenje srpske vojske od nesrba" a Milan Paroški na mitingu SDS poziva na ubistvo Mađara. Dok tužilac to kvalifikuje kao "podstrekivanje na nasilje", Hadžić odgovora da "ne može da ocenjuje političke stavove" političara iz Srbije.

Unakrsno ispitivanje Gorana Hadžića se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 639

IZGUBLJENI U PREVODU: Bilo je krivičnih dela, ali ne i zločina
SVAŠTARA: Mladić i genocid; žalbe bez voznog reda; Karadžić brani vladavinu zakona
SLUČAJNI SUSRETI TREĆE VRSTE: Kud Hadžić tu i Arkan