HomeREBIĆEV "OBAVEŠTAJNI PRODOR" U TRIBUNAL
Branilac Miroslava Radića je u unakrsnom ispitivanju svedoka optužbe Vilima Karlovića prezentirao dokument Markice Rebića – koji je nedavno osuđen na globu od 15.000 eura zbog nepoštovanja suda – a u kojem se tvrdi da je hrvatska vojna služba sigurnosti "izvršila obaveštajni prodor u Međunarodni krivični sud", i "pripremala" svedoke optužbe kako će svedočiti pred Tribunalom

Faksimil dokumenta Markice Rebića u kojem se tvrdi da je hrvatska vojna služba sigurnosti izvršila obaveštajni prodor u Međunarodni krivični sud i pripremala svedoke optužbe kako će svedočiti pred TribunalomFaksimil dokumenta Markice Rebića u kojem se tvrdi da je hrvatska vojna služba sigurnosti izvršila obaveštajni prodor u Međunarodni krivični sud i pripremala svedoke optužbe kako će svedočiti pred Tribunalom

Predočavajući dokumente koje je odbrani obelodanilo tužilaštvo a koji potiču od hrvatske vojne obaveštajne službe, branilac Miroslava Radića je u današnjem unakrsnom ispitivanju Vilima Karlovića sugerisao da je ta služba "pripremala" ovog i druge svedoke optužbe koji su 1996. svedočili na raspravi na kojoj je potvrđena optužnica protiv "Vukovarske trojke", kao i na suđenju Slavku Dokmanoviću 1998. godine.

Branilac, zapravo, i nije imao potrebe da to "sugeriše", već je samo pročitao dokument sa potpisom Markice Rebića, tadašnjeg pomoćnika hrvatskog ministra odbrane i šefa Sigurnosno informativne službe (SIS), u kojem se izričito navodi da je služba "pripremala svedoke optužbe." I ne samo to. Rebić, naime, dalje navodi kako je služba "izvršila obaveštajni prodor u Međunarodni krivični sud" što bi, valjda, trebalo da znači da je Tribunal infiltrirala svojim agentima.

Svedok Vilim Karlović je potvrdio da je 1996. godine, kao penzionisani podoficir Hrvatske vojske, stupio u kontakt sa vojnom obaveštajnom službom i da je dva dana razgovarao sa njenim pripadnicima. Tvrdi da im je tom prilikom govorio o tome šta je u novembru 1991. preživeo u Vukovaru, kako je oslobođen iz hangara na Ovčari, zatim ponovo zarobljen od strane "četnika" i na kraju završio u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. Tvrdi, međutim, da mu pripadnici službe koji su tada s njim razgovarali nisu ni na koji način sugerisali šta bi trebalo da govori na suđenjima pred Tribunalom. Jedini savet koji je tom prilikom dobio, tvrdi Karlović, bio je da u Hagu "kaže istinu o onome što mu se dogodilo, jer je ona dovoljna". Tvrdi, takođe, da mu pripadnici vojne obaveštajne službe nisu sugerisali o čemu u Hagu "ne bi trebalo da govori", kako ne bi "ugrozio bezbednost Hrvatske." Što se, pak, Rebićeve tvrdnje o "obaveštajnom prodoru" u Tribunal tiče, Karlović je rekao da o tome ne zna ništa i da prvi put vidi taj dokument.

Radićev branilac Borivoje Borović nije mnogo insistirao na pitanjima o "pripremama svedoka" i "obaveštajnom prodoru", ali je tražio da se Rebićev dokument uvrsti u dokazni materijal. Veće je to prihvatilo.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 270

POOŠTRENA ILI UBLAŽENA KAZNA: 40 godina umesto doživotnog zatvora
LENJIN I DRAŽA U BRČKOM: Četnici i proleteri na istom zadatku
PREŽIVELI IZ OVČARE: Kako su srpski teritorijalci spasili "zengu" od četnika
BAZA ZLOČINA: Svjedočenje žrtava Martićeve milicije
IZVINJENJE SVEDOKU: Razrešen "incident u kupatilu"