HomeEKSLUZIVNO PRAVO NA SNIMKE "KOMŠIJSKOG RATA"
Ratni dopisnik Skaj Njuza Ernaut Van Linden na suđenju Goranu Hadžiću svedoči o "ratu komšija" koji je divljao na području Istočne Slavonije kao i o sastanku sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Hadžićem na kojem mu je ponuđeno "ekskluzivno pravo" da snima događaje na terenu što je svedok odbio

Aernout Van Linden, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Aernout Van Linden, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

U devetom i po svemu sudeći poslednjem svedočenju pred Tribunalom ratni izveštač televizijske mreže Skaj Njuz/Sky News Ernaut Van Linden/Aernout Van Linden je na suđenju Goranu Hadžiću još jednom opisao razaranje Vukovara koji je, po njemu, "bio u gorem stanju od Bejruta". Granični prelaz Srbije i Hrvatske je prvi put prešao krajem avgusta ili početkom septembra 1991. godine a u narednim nedeljama je snimio desetine video izveštaja sa prostora Istočne Slavonije.

U snimcima emitovanim u sudnici, Van Linden govori o "ratu komšija", žestokim borbama u selima oko Vukovara, razaranju verskih objekata i paljenju kuća kao i o "kontinuiranom" granatiranju iz artiljerijskih oruđa uključujući takozvane Staljinove orgulje - višecevne raketne bacače čiji su projektili "neprecizni a paljba dugotrajna". Takođe su emitovani snimci konferencije za novinare Gardijske brigade na dan zauzimanja Vukovara na kojoj je načelnik bezbednosti Veselin Šljivančanin poslao poruku "ustašama" da se predaju odmah ili će biti "uništeni za nekoliko sati". Van Linden je rekao da je Šljivančanin govorio isključivo o "ustašama" a ne o Hrvatima i da je to na njega ostavilo snažan utisak.

Atmosfera u Vukovaru je, rekao je Van Linden, bila "neobična i zastrašujuća" a zvuci srpskih nacionalističkih pesama su podsećali na "loš film". Nakon predaje hrvatskih snaga, pripadnici dobrovoljačkih jedinica su "šenlučeći" slavili pobedu, bili su pijani od ranog jutra i neuračunljivi, rekao je Van Linden. Vukovar je, opisao je, bio "potpuno uništen" a čak su i neki od učesnika u borbama prokomentarisali da su zauzeli "ruševine i ništa drugo".

Van Linden je takođe opisao sastanak sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Goranom Hadžićem u jesen 1991. godine u Arkanovoj poslastičarnici u Beogradu. Na sastanku koji je trajao oko 45 minuta Arkan je rekao da "svi Srbi treba da žive u istoj državi", što je svedok prethodno čuo od Slobodana Miloševića. U unakrsnom ispitivanju, Van Linden je dodao da je tada prvi put video Hadžića koji nije znao engleski, nije se obraćao svedoku i razgovarao je isključivo sa Arkanom. Na tom sastanku, Arkan je Van Lindenu ponudio ekskluzivno pravo da snima ratna dešavanja u Istočnoj Slavoniji što ga je, kaže, "zapanjilo" i što "nijedan zapadni novinar ne bi prihvatio". Hadžić i Arkan su, po svedoku, izgledali kao ljudi koji "sarađuju" koji su bili "na istoj strani, u istom ratu".

Suđenje Goranu Hadžiću, optuženom za zločine u Istočnoj Slavoniji i Republici Srpska Krajina od juna 1991. do kraja 1993. nastavlja se sutra iskazom novog svedoka tužilaštva.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 595

IMENJAK, ROĐAK I ZEMLJAK: Radovan Karadžić brani Radovana Karadžića
SREBRENIČKI SINDROM: Trajne posljedice genocida na preživjele žene i djecu
KAD SE PREDSJEDNIK NAJLJUTI: Bukvalno ili simbolično čupanje kose na Palama
ZDRAVLJE JE NAJPREČE: General Krstić nije kriv za nepoštovanje suda
KOJEKAKVI POLITIČARI: Ko je zavadio Srbe i Hrvate u Tenji