HomePRETUČENI NA SMRT
Hrvat Jozo Knežević je u septembru 1991. godine bio prinuđen da sa bratom pobegne iz pretežno srpskog sela Tenja. U selo se vratio 1996. kako bi pokopao tela roditelja koja je pronašao u masovnoj grobnici u šumi nedaleko od Tenje, zamotana u crne plastične kese. Nakon analize posmrtnih ostataka utvrđeno je da su pretučeni na smrt. Za njihovu smrt su odgovorne lokalne srpske snage, po optužnici pod kontrolom Gorana Hadžića

Jozo Knežević, svjedok na suđenju Goranu HadžićuJozo Knežević, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Jozo Knežević, Hrvat iz pretežno srpskog sela Tenja, je u septembru 1991. godine zajedno sa bratom pobegao za Osijek. Za sobom je ostavio oca kojeg je lokalni Srbin Božo Vidaković odveo u nepoznatom pravcu, kao i majku i tetku. Vidno potresen, svedok je opisao kako je pokušavao da natera roditelje da odu, donekle se pravdajući što nije mogao da ih povede sa sobom kad je otišao.

Godinu dana nakon što je otišao iz Tenje, Knežević se priključio hrvatskoj vojsci. Budući da je na drugoj strani linije fronta video nekadašnjeg komšiju, Knežević je, uz asistenciju ruskog pripadnika mirovnih snaga uspeo da ugovori sastanak na ničijoj zemlji. Kada ga je upitao za sudbinu roditelja, saznao je da ih je Vidaković ubio. Knežević je rekao da "nije bilo razloga" za ubistvo njegovih roditelja koji nisu bili politički aktivni i uvek su se izjašnjavali kao Jugosloveni.

Nakon mirne reintegracije 1996. godine, Knežević se među prvima vratio u Tenju, sa željom da pronađe tela svojih roditelja. Našao ih je, kaže, zakopane u masovnoj grobnici u šumi, u crnim plastičnim kesama. Analizom posmrtnih ostataka je utvrđeno da su preminuli od posledica batinanja. "Barem sam ih našao", rekao je svedok, dodajući da je puno onih koji "nikada nisu našli svoje".

U unakrsnom ispitivanju, odbrana je ukazala da je predsednik SDS u Tenji bio doktor Mladen Hadžić koji bi, sudeći po predočenim fotografijama, mogao da podseća na prezimenjaka Gorana. Svedok je rekao da čoveka sa fotografija nikada nije video. Takođe je odbacio sugestiju branioca da Goran Hadžić nikada nije bio u Tenji.

Suđenje Goranu Hadžiću nastavlja se u ponedeljak iskazom novog svedoka tužilaštva.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 593

DRAŽEN ERDEMOVIĆ: Posljednje svjedočenje prvog tribunalovog pokajnika
SUPERPOLICAJAC: Najbolji među najboljima neobaviješten o zločinima policije
POSLE TRIBUNALA: Inaugurisan haški ogranak Mehanizma za međunarodne sudove