HomeOBRAZAC "DAR-MARA" U HRVATSKIM SELIMA
Na suđenju Goranu Hadžiću, bivši član kriznog štaba u Lovasu, Adam Rendulić opisao obrazac napada srpskih snaga na hrvatska mesta Sotin, Lovas, Tovarnik, Bapska i Ilok. Nakon minobacačke vatre, rekao je svedok., meštanima je upućen ultimatum da predaju oružje, a onda je počinjao napad koji se završavao ulaskom paravojnih formacija u selo

Adam Rendulić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Adam Rendulić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Svedok optužbe Adam Rendulić je na suđenju Goranu Hadžiću opisao obrazac napada srpskih snaga na hrvatska sela Sotin, Lovas, Tovarnik, Bapsku i Ilok u Istočnoj Slavoniji. Scenario je uvek bio isti, rekao je svedok, ukazujući da je namera bila da se "izvrši pritisak" na meštane, da se dejstvom artiljerije izazovu panika i strah, da se u sela "puste paravojne jedinice" koje su "pravile dar-mar, zlostavljale ljude, palile kuće i ubijale", a sve to sa ciljem da se Hrvati nateraju da napuste to područje.

Obrazac je opisan i u poverljivom dokumentu koji je predočio tužilac. U njemu se navodi da je JNA najpre stvarala "napetost, zbrku i strah minobacačkom paljbom" potom je "upućivala ultimatum stanovništvu sela da prikupe oružje" a onda je bez obzira na ishod ultimatuma počinjala sa napadom koji se završavao "ulaskom četnika u selo".

Rendulić je u avgustu 1991. godine sa rezervistima novosadskog korpusa JNA pregovarao o deblokadi puta između Tovarnika i Lovasa. U to vreme je bio direktor poljoprivredne zadruge u Lovasu a pregovore je vodio kao član lokalnog kriznog štaba, kojem je pristupio smatrajući da može da "doprinese smirivanju situacije i održavanju dobrih odnosa Srba i Hrvata".

U novoj rundi razgovora sa JNA u Šidu 27. septembra 1991. godine, predstavnici kriznog štaba su bili suočeni sa ultimatumom da narednog dana predaju oružje ili će "Lovas biti sravnjen sa zemljom". Mada su meštani prikupili izvesnu količinu oružja, Lovas je ipak napadnut 1. oktobra 1991. godine dok je potpuna "agresija", rekao je svedok, usledila 10. oktobra i bila je praćena tenkovskom i minobacačkom vatrom na hrvatski deo sela i spaljivanjem velikog broja kuća. Nakon dolaska paravojske pod vođstvom Ljubomira Devetka, svedok je iz podruma u kojem se krio prebegao u Ilok. Narednog dana se ponovo sastao sa predstavnicima JNA u Šidu kada ga je predsednik Kriznog štaba iz Iloka pozvao da opiše šta se dogodilo u Lovasu.

Na tom sastanku je, rekao je svedok, i meštanima Iloka upućen ultimatum da predaju oružje ili će Ilok biti "sravnjen sa zemljom". Meštani su, potom, 13. oktobra glasali na referendumu i većina se opredelila da zadrži oružje i da se iseli iz Iloka. Veći deo stanovništva je napustio Ilok 17. oktobra a JNA im je dozvolila da sa sobom ponesu samo najosnovnije stvari.

Tužilac je svedoku predočio snimak izjave Gorana Hadžića u kojoj kaže da se "polako napreduje sa čišćenjem ustaških sela… da se neka sela predaju i da će krivci odgovarati pred zakonom". Komentarišući tu izjavu, svedok je rekao da "nije bilo nikakvih (hrvatskih) snaga" već je to sve bila "opšta farsa da su sela ustaška" kako bi se stvorilo opravdanje za napad i raseljenje hrvatskog stanovništva.

Rendulić će sutra odgovarati na pitanja Hadžićevog branioca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 567

IZUZETNA OKRUTNOST: Kako su se višegradske "sitne ribe" našle na optužnici Tribunala
KRMAČA NA CENTU: Kreativna tumačenja Karadžićevih djela i riječi
VEĆINA I MANJINA: Ako su Srbi ispalili "većinu granata", ko je ispalio "ostale"
PREPOZNAVANJE: Da li je Hadžić bio na mjestu zločina
DA, ALI NE MNOGO: Đorđević priznaje i umanjuje ulogu u premeštanju kosovskih leševa