HomeZAŠTO SU ŠEŠELJEVI SARADNICI OSTALI BEZ AVIONSKIH KARATA
Sekretar Tribunala u podnesku Pretresnom veću objasnio zašto smatra da lider srpskih radikala nema pravo na isplatu sredstava za potrebe pravnih savetnika u predmetu za nepoštovanje suda uprkos činjenici da su mu na "glavnom suđenju" odobrena sredstva za finansiranje odbrane

Vojislav Šešelj u sudnici TribunalaVojislav Šešelj u sudnici Tribunala

U današnjem podnesku upućenom veću sudije Kvona/Kwon sekretar Tribunala je objasnio zašto saradnicima Vojislava Šešelja nije plaćen put kako bi ga posetili u sklopu priprema za suđenje po trećoj optužnici za nepoštovanje suda koja ga tereti da se oglušio o brojne naloge veća da sa svog internet sajta povuče ranije objavljene poverljive informacije o zaštićenim svedocima optužbe. Podsetimo, Šešelj se na prošlonedeljnom izjašnjavanju o krivici po pomenutoj optužnici požalio da je Sekretarijat odbio da plati putne troškove za dolazak u Hag njegovim saradnicima Dejanu Miroviću i Nemanji Šaroviću iz Srpske radikalne stranke.

Sekretar podseća da je odlukom Pretresnog veća sudije Antonetija/Antonetti naloženo da se lideru srpskih radikala isplati 50 odsto sredstava "koja se dodeljuju optuženima koji nisu u stanju da finansiraju svoju odbranu", a pred sudom se sami zastupaju, ali naglašava da se ta odluka ne odnosi na konkretno suđenje za nepoštovanje suda. U podnesku se precizira da odluka o isplati 50 odsto sredstava nije donesena na osnovu nalaza o slabom imovinskom stanju optuženog koji uporno odbija da Sekretarijatu dostavi tražene podatke, već isključivo na osnovu zaključaka koji su u vezi sa "glavnim predmetom", kao što su dužina pritvora, skorašnji početak eventualnog izvođenja dokaza odbrane, kontekst završne strategije rada Tribunala, zaštita interesa pravde i obezbeđivanja ekspeditivnog suđenja.

Uz sve navedeno, u podnesku se navodi i da je optuženi, kako je sam izjavio, spreman za treće suđenja za nepoštovanje suda čak i ako troškovi njegovih saradnika ne budu plaćeni.

Treći predmet za nepoštovanje suda je pokrenut zbog Šešeljevog odbijanja da sa svog internet sajta ukloni poverljive informacije o zaštićenim svedocima optužbe zbog čijeg je objavljivanja ranije pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora. U međuvremenu mu je suđeno po još jednoj optužnici za nepoštovanje suda zbog objavljivanja informacija o još 11 zaštićenih svedoka, a tužilac je tražio da za to delo bude osuđen na tri godine zatvora. Na suđenju po "glavnoj optužnici" kojom se tereti za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH se očekuje zakazivanje završnih reči strana, budući da je optuženi, koji se u svim predmetima sam zastupa, nagovestio da neće izvoditi dokaze odbrane.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 506

"OPASNE VEZE": Može li hrvatski zet da bude nepristrasan ekspert?
VOJNA EKSPERTIZA: Holanđani su mogli da odbrane Srebrenicu
PRIJATELJSKO OSPORAVANJE: Pobijanje iskaza i priznanja Milana Babića