HomeŠEFĆET KABAŠI ODLOŽIO IZJAŠNJAVANJE O KRIVICI
Navodeći da još nije pročitao optužnicu koja ga tereti za nepoštovanje suda zbog odbijanja da svedoči u predmetu Haradinaja i drugih, bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši odložio izjašnjavanje, a njegovo naredno pojavljivanje je zakazano za idući petak. U međuvremenu ga očekuje novi pokušaj svedočenja o zločinima OVK u Jablanici, o čemu je do sada govorio u izjavama haškim istražiteljima a odbijao da ponovo u sudnici

Shefqet Kabashi u sudnici TribunalaShefqet Kabashi u sudnici Tribunala

Bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši/Shefqet Kabashi iskoristio je danas pravo da na prvom pojavljivanju pred sudom odloži izjašnjavanje o krivici po optužnici koja ga tereti za nepoštovanje suda zbog odbijanja da svedoči u predmetu Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja. Optuženi je saopštio da još nije pročitao optužnicu koja mu je juče dostavljena i da je sa optužbama upoznat samo iz razgovora sa dodeljenim braniocem Majklom/Michael Karnavasom.

Predsedavajući sudija Ori/Orie je pročitao kratak rezime optužnice kojom se Kabaši u dve tačke tereti za nepoštovanje suda. U prvoj tački se navodi da je optuženi "svesno propustio da odgovori na pitanja" u svojstvu svedoka u predmetu Haradinaja, Balaja i Brahimaja u haškoj sudnici u junu 2007. godine. Druga tačka optužnice se bavi identičnim krivičnim delom, s tim da je optuženi odbio da odgovara na pitanja u novembru iste godine putem video-linka iz Sjedinjenih Država, čiji je državljanin.

Rok za novo izjašnjavanje je deset dana, pa je predsedavajući sudija Ori danas zakazao naredno pojavljivanje Kabašija u sudnici za idući petak u podne. Optuženi će do tada ostati u pritvoru Tribunala u koji je doveden juče nakon što je dan ranije uhapšen na amsterdamskom aerodromu, po dolasku iz Sjedinjenih Država.

U međuvremenu bi trebalo da se odigra novi pokušaj svedočenja Kabašija na delimično ponovljenom suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju, ali je branilac Karnavas danas podneo zahtev da se ono odloži za ponedeljak. Branilac navodi da je optuženi zbog nešto duže procedure holandskih vlasti nakon hapšenja sa danom zakašnjenja prebačen u tribunalovu Pritvorsku jedinicu zbog čega nije uspeo da se pripremi za svedočenje od kojeg bi mogla da zavisi i njegova sudbina po optužnici za nepoštovanje suda.

Podsetimo, suđenje bivšim čelnicima OVK se ponavlja jer je Žalbeno veće procenilo da je proces okončan prerano, odnosno pre nego što su saslušana dva svedoka optužbe – Šefćet Kabaši i zaštićeni svedok sa pseudonimom "X". Iako je u izjavi haškim istražiteljima naveo niz detalja koji potvrđuju tužiočeve navode o odgovornosti optuženih za zločine u logoru OVK u Jablanici, Kabaši je odbijao da to ponovi u sudnici, navodeći da se na Kosovu ubijaju svedoci i da zaštitne mere Tribunala u praksi ne znače ništa, odnosno "da ne postoje u stvarnosti već samo u okviru sudnice". Da li će iz istog razloga odbiti da svedoči ovoga puta biće poznato već danas popodne ili, ako bude usvojen zahtev branioca Karnavasa - u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 509

JEDAN ILI DVA PROCESA?: Počele pripreme za suđenje Ratku Mladiću
NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA: Karadžić poriče zločine i optužuje svjedoke
IGNORISANJE JAVNOSTI:Jedno "nisam kriv" za 14 nepročitanih optužbi
ZABORAV ILI STRAH?:: Čega se plaši svjedok Kabashi
"A JA ODOH U ISTORIJU": Vojislav Šešelj proglasio pobedu nad Tribunalom