HomeŠEŠELJ "NIJE KRIV" PO TREĆOJ OPTUŽNICI ZA NEPOŠTOVANJE SUDA
Lider srpskih radikala se izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti da se oglušio na brojne naloge veća da sa svog internet sajta povuče ranije objavljene informacije u kojima otkriva identitet poverljivih svedoka optužbe, zbog čega je već osuđen na 15 meseci zatvora. Otkriven razlog Mladićevog prekjučerašnjeg ponašanja u sudnici

Vojislav Šešelj u sudnici TribunalaVojislav Šešelj u sudnici Tribunala

Izjašnjavajući se po trećoj optužnici za nepoštovanje suda, Vojislav Šešelj je danas pred sudijom Bartonom Holom/Burton Hall rekao da nije kriv zbog, kako se navodi u optužnici, "svesnog i hotimičnog odbijanja" da sa svog internet sajta povuče poverljive informacije o zaštićenim svedocima optužbe.

Optužnica po kojoj se Šešelj danas izjasnio proističe iz prvog predmeta koji se protiv njega vodio za nepoštovanje suda zbog objavljivanja identiteta i iskaza tri zaštićena svedoka optužbe, zbog čega je u maju prošle godine pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora. Od tada su sudska veća u više navrata naložila optuženom da sa svoje internet stranice ukloni sporne materijale, što je on uporno odbijao da učini, pa je zbog toga ponovo optužen. U međuvremenu je zbog objavljivanja informacija o 11 drugih zaštićenih svedoka podignuta još jedna optužnica po kojoj je, na nedavnom suđenju, tužilac za Šešelja tražio trogodišnju kaznu zatvora.

Šešelj je danas rekao da "nikada nije bio faktor koji je odugovlačio proces" i da zbog toga neće odlagati izjašnjavanje. Iako tvrdi da odgovornost za njegov osmogodišnji boravak u pritvoru leži isključivo na tužilaštvu i sudijama, on je, podsetimo, do sada u dva navrata odbijao da se izjasni po tribunalovim optužnicama – u glavnom predmetu za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH i na jednom od suđenja za nepoštovanje suda - čime je produžio trajanje tih postupaka.

Nakon izjašnjavanja, optuženi se požalio da Sekretarijat ne dozvoljava njegovim saradnicima iz Srpske radikalne stranke pristup poverljivim dokumentima i odbija da im plati putne troškove za posete Hagu, ali da je i pored toga spreman za početak novog suđenja za nepoštovanje suda. Predsedavajući sudija je obećao da će veće razmotriti to pitanje, nakon čega se optuženi požalio i na uslove u pritvoru. Rekao je, naime, da je "frustriran" činjenicom da je general Ratko Mladić danas premešten iz pritvorskog dela u kojem su obojica boravili. Ubeđen je da se to desilo zbog procene nadležnih da su Mladićevi postupci prilikom prekjučerašnje rasprave, radi kojih je udaljen iz sudnice, rezultat Šešeljevog uticaja. Priznao je, uzgred, da ga je upravo on savetovao da ne prihvata nijednog advokata sa tribunalovog spiska.

Pred sam kraj rasprave, lider srpskih radikala je tražio da bude pušten na "godišnji odmor", odnosno da mu tokom letnje sudske pauze bude omogućen boravak na privremenoj slobodi. Učinio je to usmeno i mimo procedure koja, između ostalog, predviđa dostavljanje pisanih garancija države u kojoj planira da boravi, u njegovom slučaju Srbije. Jasno je stavio do znanja da je svestan toga, ali da ne želi da traži garancije srpskog "izdajničkog prozapadnog režima" i pozvao sudije da i bez toga pozitivno odgovore na njegov zahtev.

Podsetimo još da je u glavnom predmetu koji se pred Tribunalom vodi protiv Šešelja okončan dokazni postupak optužbe, nakon čega bi trebalo da usledi izvođenje dokaza odbrane. Do toga, međutim, kako je danas najavio Šešelj najverovatnije neće doći zbog čega se očekuje da Pretresno veće zakaže iznošenje završnih reči.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 505

VEĆ VIĐENO: Ispadi, izbacivanje i izjašnjavanje Ratka Mladića
POGREŠNA ADRESA: Odbačen Šešeljev zahtjev za "godišnji odmor" kod kuće
SUD PROTIV DRŽAVE: Odgovornost Holandije za srebreničke žrtve
VIDEOTEKA: Podsjećanje na prvo tribunalovo suđenje