Home"ZABORAVNI" POTPISNIK BORBENOG IZVEŠTAJA
Mile Simanić, potpisnik borbenog izveštaja u kojem se navodi da je na području Konjević Polja u julu 1995. godine "uhapšeno ubijeno od hiljadu do hiljadu i po neprijateljskih vojnika i civila", na suđenju Zdravku Tolimiru prepoznao svoj potpis ali se ne seća da ga je potpisao

Zdravko Tolimir u sudnici TribunalaZdravko Tolimir u sudnici Tribunala

Peti inženjerijski bataljon Drinskog korpusa VRS je 14. jula 1995. godine izvestio komandu da su se njegovi vojnici "u sadejstvu sa snagama MUP uspešno suprotstavili neprijatelju" i da je "uhapšeno ubijeno 1.000 do 1.500 neprijateljskih vojnika i civila". Prema optužnici protiv generala Zdravka Tolimira, 13. jula 1995. godine na području Konjević Polja, u skladištu poljoprivrednog dobra u Kravici, ubijeno je više od hiljadu Muslimana zarobljenih nakon pada Srebrenice.

Borbeni izveštaj od 14. jula potpisao je tadašnji zamenik komandanta bataljona, Mile Simanić, koga je tužilaštvo izvelo za svedoka na suđenju Mladićevom pomoćniku za bezbednost u Glavnom štabu VRS. Simanićev bataljon je u julu 1995. godine u Konjević polju obezbeđivao kasarnu i skladišteeksploziva. Zbog malog broja vojnika – samo njih dvadesetak – kasarna je s dve strane bila obezbeđena minskim poljima. Simanić tvrdi da njegova jedinica nije imali nikakvih borbenih zadataka, osim "straže oko kasarne". Tužiteljica je međutim svedoku ukazala na dokument u kojem se opisuju uspešne borbene aktivnosti pripadnika bataljona i pitala da li ga je on potpisao.

Mada je prepoznao svoj potpis Simanić se ne seća da je potpisao predočeni borbeni izveštaj. Tvrdi, naime, da je često potpisivao blanko dokumente u koje je kasnije unošen sadržaj ili ih jednostavno pre potpisivanja nije čitao. Objasnio je da je o vojno administrativnim poslovima u bataljonu brigu obično vodio komandant Anđelković koji je tih dana bio odsutan, pa ga je on u tome odmenio. Informacija iz izveštaja o velikom broju "uhapšenih ubijenih neprijateljskih vojnika i civila" je do komande bataljona, tvrdi Simanić, stigla preko vojnika koji su se vraćali s redovnog odsustva, a da se "nešto događa" ukazivalo je, po njemu, ranjavanje dvojice pripadnika bataljona koji su 13. jula 1995. stražarili oko kasarne u Konjević Polju.

Mada tvrdi da nije ni pisao ni čitao izveštaj, a da se ne seća da ga je potpisao, Simanić ukazuje da je višu komandu bilo neophodno obavestiti o tim događajima kako bi ona mogla da ih proveri, budući da bataljon "nije imao obaveštajne organe i nije mogao to da učini".

Optuženi general koji se sam zastupa je u unakrsnom ispitivanju svedoku predočio izveštaje Drinskog korpusa upućene Glavnom štabu VRS 14. i 15. jula 1995. u kojima nema informacija o "uhapšenim ubijenim neprijateljskim vojnicima i civilima" iz borbenog izveštaja njegovog bataljona. Svedok je prihvatio sugestiju optuženog da se radilo o informaciji za koju je komanda korpusa, nakon provere, zaključila da ne zavređuje da uđe u izveštaj Glavnom štabu VRS.

Suđenje generalu Zdravku Tolimiru se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 485

U IME ŽRTAVA: Tužilac traži 220 godina zatvora za bivše čelnike Herceg Bosne
"LUD, LOŠ, BUDALA": Kako je general Smit opisao rukovodstvo na Palama
PLAVA KOŠULJA: Kako je prepoznata jedna od žrtava "Škorpiona"