HomeODBIJENO NAREĐENJE I "LOGIKA POPISIVANJA"
Oficir VRS koje je u julu 1995. odbio naređenje da izdvoji vojnike za streljanje zarobljenih srebreničkih Muslimana, nije odgovorio na pitanje optuženog Tolimira da li je logično popisivati zarobljenike koji će, umesto u razmenu, biti odvedeni na streljanje. "Da je bilo logike ni vi ni ja danas ne bi bili ovde" – rekao je svedok

Srećko Aćimović, svjedok na suđenju Tolimiru Srećko Aćimović, svjedok na suđenju Tolimiru

Srećko Aćimović je bivši komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade VRS koji tvrdi da je u julu 1995. godine odbio da izvrši naređenje nadređenih i formira streljački vod za pogubljenje oko 500 Muslimana, zarobljenih nakon pada Srebrenice i zatvorenih u školu u selu Ročević kraj Zvornika.

O tome je prvi put svedočio u junu 2007. godine na prethodnom tribunalovom suđenju za srebreničke zločine a danas ga je tužilac izveo kao svedoka na suđenju Zdravku Tolimiru, bivšem Mladićevom pomoćniku za bezbednost u Glavnom štabu VRS koji se tereti za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi.

U sažetku Aćimovićevog iskaza iz 2007., koji je danas pročitao tužilac, navodi se da je svedok saznao za zarobljenike u lokalnoj školi "u danima nakon pada Srebrenice", ali se ne seća tačnog datuma. Pred školom je video nepoznate vojnike za koje je od lokalnog funkcionera i sveštenika saznao da su "ubijali zarobljenike".

Obavestio je o tome komandu Zvorničke brigade koja je mu je odgovorila telegramom sa naređenjem da "izdvoji jedan vod vojnika za akciju streljanja". Zapanjeni sadržajem telegrama Aćimović i njegovi saradnici odbili su da izvrše naređenje. Isto su ponovili i nakon drugog telegrama sa istim naređenjem, posle čega je Aćimovića telefonom pozvao Drago Nikolić, tadašnji načelnik bezbednosti Zvorničke brigade. Rekao mu je da je naređenje stiglo "odozgo" i tražio da ga izvrši ali je Aćimović ponovo odbio.

Sledećeg jutra kod škole u Ročeviću Aćimović je zatekao Vujadina Popovića, načelnika bezbednosti Drinskog korpusa VRS, koji je takođe pokušao da ga prvo ubedi a zatim primora da obezbedi ljude za streljanje zarobljenika. Aćimović je i njega odbio.

General Tolimir, koji se sam zastupa, je u unakrsnom ispitivanju nastojao da dobije potvrdu za svoju tezu kako je Mladićev plan bio da zarobljene Muslimane razmeni, a da su se masovna pogubljenja koja su usledila dogodila pošto je neko tu "prvobitnu" odluku promenio. Predočio je svedoku iskaz drugog svedoka koji je prošle sedmice opisao kako je bio zarobljen 13. jula, odveden na igralište u Novoj Kasabi gde je general Mladić zarobljenicima obećao da će biti odvedeni u razmenu i zatim naredio da se oni popišu. Na Tolimirovo pitanje da li iz toga logično sledi da je "prvobitni" plan o razmeni važio i u trenutku popisivanja zarobljenika, svedok nije mogao da odgovori.

"Da je bilo logike ni vi ni ja danas ne bi bili ovde", odgovorio je Aćimović, objašnjavajući da on nikako ne može znati ko je tada kakve planove imao, niti je bio na položaju koji bi mu to omogućavao.

Suđenje se nastavlja sutra iskazom novog svedoka optužbe.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 485

U IME ŽRTAVA: Tužilac traži 220 godina zatvora za bivše čelnike Herceg Bosne
"LUD, LOŠ, BUDALA": Kako je general Smit opisao rukovodstvo na Palama
PLAVA KOŠULJA: Kako je prepoznata jedna od žrtava "Škorpiona"