HomeARGENTINSKI TUŽILAC U MEĐUNARODNOM KRIVIČNOM SUDU
Argentinski pravnik Luis Moreno Ocampo jedini kandidat Skupštine država-članica za glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Argentinski pravnik Luis Moreno Okampo/Ocampo je jedini kandidat skupštine država članica za prvog glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Predsednik Skupštine, jordanski princ Zeid Al-Husein/Hussein, je u izjavi za javnost potvrdio da su vlade država članica MKS posle nekoliko meseci neformalnih konsultacija imenovale Okampa kao jedinog kandidata za glavnog tužioca, koji će biti i formalno izabran na sledećoj skupštini od 21. do 24. aprila u Njujorku.

Vanredni profesor na Harvardu i partner u argentinskoj advokatskoj kancelariji specijalizovanoj za krivično pravo i ljudska prava, kao i za borbu protiv korupcije, Luis Moreno Okampo je, između više kandidata iz Afrike, Latinske Amerike i Evrope, izabran konsenzusom.

"Države članice su uverene da će talentovani tužilac potvrđenih sposobnosti i priznatog integriteta biti doprinos novoosnovanom sudu", rekao je princ Al-Husein. Priznanja za integritet i sposobnost Luis Moreno Okampo je stekao kao pomoćnik tužioca u Argentini u krivičnom gonjenju pripadnika vojne hunte 1986., a zatim i kao okružni tužilac Buenos Airesa od 1988. do 1992. u slučajevima protiv najviših oficira argentinske vojske odgovornih za rat na Foklandima 1988. Okampo je, takođe, vodio postupke protiv argentinskih "pučista" 1988., kao i brojne velike slučajeve korupcije.

Povodom nominacije Luisa Morena Okampa za glavnog tužioca MKS, Ričard Diker/Richard Dicker, direktor Hjuman Rajts Voča/ Human Rights Watch je postavio javno pitanje: "Šta još treba Bušovoj administraciji da se uveri u kvalitet tužioca i sudija i da prestane sa satanizacijom i klevetama Međunarodnog krivičnog suda?"

Nakon inauguracije prvih 18 sudija Međunarodnog krivičnog suda 11. marta ove godine i izborom glavnog tužioca koji se očekuje sredinom aprila, biće popunjene najviše funkcije u sudu nadležnom da sudi za genocid i druge ratne zločine počinjene u svetu posle 1. jula 2002. godine.Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 140

HOTIMIČNO: Vojislav Šešelj se izjasnio o 14 točaka optužnice
ŠAINOVIĆ I OJDANIĆ: Novi zahtev - stare garancije nove države
JAČA DOZA: Terapija za nastavak suđenja Slobodanu Miloševiću
UPRAVNIK LOGORA TRNOPOLJE: Svedok suda - osumnjičeni tužilaštva
SREBRENICA - DRUGO SUĐENJE: 146 svjedoka za 7.000 žrtava genocida
PREPOZNAVANJE: Zašto se tužiocu ne dopada Mrđina brada