HomeZBOG IRAKA - SAD PRED MEĐUNARODNIM KRIVIČNIM SUDOM
Optužba: Civilno stanovništvo stradalo od klaster bombi i oružja sa osiromašenim uranijom - Iako ni SAD ni Irak nisu priznale MKS, optužba se zasniva na činjenici da su američki avioni poletali iz baza u Britaniji, koja je među članovima globalnog tribunala za ratne zločine

Sekretarijat Ujedinjenih nacija (UN) je obavešten da jedna međunarodna grupa advokata i aktivista pokreta za ljudska prava zahteva da se preko novoformiranog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) "zauzda vojna sila" SAD i Velike Britanije. Povod za akciju je upravo okončana vojna operacija koalicionih snaga "Iračka sloboda" u kojoj je, kako se tvrdi, počinjen "niz ratnih zločina". Za te zločine nadležan je novi međunarodni tribunal iz Haga, formiran na inicijativu UN.

Formalno-pravno gledano, Amerika u ovom slučaju ne potpada pod jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda iz dva razloga: SAD se nisu uključile u članstvo MKS, a optužene su za ratne zločine u zemlji čiji je režim takođe odbio da prihvati taj globalni sud (Irak). Bez obzira na to, inicijatori tužbe smatraju da imaju osnovu za pokretanje postupka pred MKS: "SAD mogu da budu optužene za pomaganje i podstrekivanje u izvršenju ratnih zločina. U napadu na Irak učestvovali su američki bombarderi koji su poletali iz baza u Engleskoj, kao i iz britanske baze na ostrvu Diego Garsia/Garcia u Indijskom okeanu", objasnio je Majkl Retner/Michael Ratner, predsednik njujorškog Centra za ustavna prava. "Britanija je član MKS i u tom svojstvu biće optužena za niz ratnih zločina, koji su posledica američkih bombardovanja u Iraku".

U informaciji dostavljenoj UN (kao osnivaču Međunarodnog krivičnog suda), navodi se da su američki avioni, koji su poletali iz britanskih baza, koristili, pored ostalog, u napadima na Irak klaster bombe i municiju da osiromašenim uranijumom, što je, kako se tvrdi, dovelo i do žrtava među civilnim stanovništvom.

U prvom zvaničnom reagovanju Vašingtona, odbačena je kao potpuno neosnovana i tendenciozna "iračka predstavka" pomenute međunarodne grupe advokata i boraca za ljudska prava. "Očigledan je pokušaj da se iskonstruiše proces protiv SAD. Reč je o primeru koji upravo potvrđuje osnovanost naše zabrinutosti i upozorenja na opasnost od politizacije Međunarodnog krivičnog suda", izjavio je predstavnik Stejt/State Departmenta, uz podsećanje na brojna saopštenja Pentagona da američko ratno vazduhoplovstvo "nikad nije gađalo civilne ciljeve", kao i da su ulagani "maksimalni napori" kako bi se izbegle civilne žrtve u četvoronedeljnoj operaciji eliminisanja režima Sadama Huseina u Iraku .Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 145

OBRT U SLUČAJU SREBRENICA: Momir Nikolić priznao krivicu za progone
ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Optužnica protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića
DOŽIVOTNI ZATVOR ILI SLOBODA?: Završeno suđenje za granatiranje Sarajeva i terorisanje Sarajlija
OPTUŽENI NA KLUPI ZA SVEDOKE: Ko je doveo "Sive vukove" u Bosanski Šamac
GRAĐANSKI RAT U SUSEDNOJ DRŽAVI: Da li su se u Bosni pobili, ili su pobijeni?