HomeKONGO PRVI PRED SVJETSKIM SUDOM ZA RATNE ZLOČINE
Glavni tužilac stalnog Međunarodnog krivičnog suda objavio je prvi izvještaj o prijavama koje su podnesene Sudu od kada je osnovan prije godinu dana

Na konferenciji za štampu u Den Haagu/Hag, glavni tužilac suda Luis Moreno Okampo, izjavio je da će ovaj Sud uskoro otvoriti prvu vlastitu istragu i to povodom prijave protiv vlasti Demokratske Republike Kongo koja je zasnovana na izvještaju UN, na osnovu pisanja medija i navoda više nevladinih organizacija o izvršenim ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva.

"Ako se utvrdi da su te informacije dovoljno pouzdane, glavni tužilac će poslati istražitelje u Kongo, dok će od sudskog vijeća zatražiti dozvolu da nastavi istragu" - izjavio je glavni tužilac. On je potvrdio da je, od prošle godine kada je sud počeo s radom do sada, podneseno 499 prijava iz 66 država.

Okampo je takođe rekao da Sud nije nadležan po prijavama koje su stigle protiv zemalja koje nisu ratifikovale međunarodni sporazum o njegovom osnivanju, što isključuje prijave koje se odnose na konflikte u Obali Slonovače, Iraku, ili između u Izraelaca i Palestinaca.

Međunarodni krivični sud je prva stalna međunarodno-pravna institucija koja će suditi pojedincima za genocid i ratne zločine kada se ustanovi da domaći sudovi nisu spremni da pokrenu proces protiv svojih državljana.Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 155

GLASOVI SA STRATIŠTA: Svedoci koji su preživeli srebrenička streljanja
U ČETIRI OKA – Kako je Milošević dijelio Bosnu i Hercegovinu
ODBRANA U ZAKAŠNJENJU: Odloženo suđenje generalu Seferu Haliloviću
TO JE, LJUDI, GENOCID!: Tako je govorio Ratko Mladić
500 PRIJAVA – 1 ISTRAGA?: Prvi potez tužioca Međunarodnog krivičnog suda