HomeHRW: IZBOR TUŽITELJA MKS - POTVRDA OZBILJNOSTI SUDA
"Amerika bi trebala osmotriti rad tužitelja: umjesto 'mangupa' sa anti-američkom agendom, vidjeće neovisnog, odgovornog profesionalca", komentira organizacija Human Rights Watch izbor Argentinca Luisa Morena Ocampa za prvog glavnog tužitelja Međunarodnog krivičnog suda

Izbor glavnog tužitelja Međunarodnog krivičnog suda u Hagu predstavlja, po mišljenju utjecajne organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, istorijski trenutak u borbi za pravdu i kažnjavanje zlodjela.

"Izbor iskusnog tužitelja i profesora Harvarda je još jedan dokaz da će sud biti ozbiljna, odgovorna i efikasna institucija", kaže jedan od direktora HRW, Richard Dicker, povodom izbora Argentinca Luisa Morena Ocampa za prvog glavnog tužitelja Međunarodnog krivičnog suda.

Zvaničnik Human Rights Watch je uvjeren da će sada pozornost svjetske javnosti biti na prvom tužitelju Međunarodnog krivičnog suda i na njegovim naporima da Sudu "udahne" život.

Podsjećajući da je riječ o osobi koja je, pored ostalog, svojevremeno u Argentini bez straha pravdi privodila članove vojne hunte, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava naglašava i značaj njegove nove funkcije. Biće on jedan od ključnih ljudi novoosnovane institucije, zadužen za izbor prvih slučajeva koji će se naći pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Konstatirajući da je već na stotine peticija poslano na adresu Suda, HRW insistira da novoizabrani glavni tužitelj na istragama uposli najbolje osoblje i uspostavi efikasnu unutarnju organizaciju, prije nego se upusti u slučajeve.

"Amerika bi trebala osmotriti rad tužitelja: umjesto 'mangupa' sa antiameričkom agendom, vidjeće neovisnog, odgovornog profesionalca", uvjereni su zvaničnici Human Rights Watch, koji konstatiraju da se administracija u Washingtonu još uvijek opire postojanju Međunarodnog krivičnog suda, iza čijeg osnivanja stoji čak 89 zemalja širom svijeta.Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 145

OBRT U SLUČAJU SREBRENICA: Momir Nikolić priznao krivicu za progone
ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Optužnica protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića
DOŽIVOTNI ZATVOR ILI SLOBODA?: Završeno suđenje za granatiranje Sarajeva i terorisanje Sarajlija
OPTUŽENI NA KLUPI ZA SVEDOKE: Ko je doveo "Sive vukove" u Bosanski Šamac
GRAĐANSKI RAT U SUSEDNOJ DRŽAVI: Da li su se u Bosni pobili, ili su pobijeni?