HomeOPŠTENARODNA ODBRANA OD AMERIČKE INVAZIJE NA HAG
Ono što je, pre šest meseci, počelo kao duhovit odgovor šačice holandskih pisaca i umetnika na paranoidne reakcije američke administracije na stvaranje stalnog Međunarodnog krivičnog suda (MKS), pretvorilo se u masovni i globalni pokret

Uoči sutrašnje inauguracije stalnog Međunarodnog krivičnog suda, duž nekih 120 kilometara holandske obale užurbano se grade fortifikacije za odbranu od eventualne američke invazije. Sutra pre podne biće završen glavni odbrambeni bedem, na plaži u Sheveningenu/Scheveningenu, nepuna dva kilometra od kasarne Aleksander/Alexander, budućeg sedišta Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

Ono što je, pre šest meseci, počelo kao duhovit odgovor šačice holandskih pisaca i umetnika na paranoidne reakcije američke administracije na stvaranje MKS, pretvorilo se u masovni pokret opštenarodne odbrane.

U leto prošle godine, američki Senat je usvojio a predsednik Buš/Bush potpisao "Akt o zaštiti pripadnika oružanih snaga", koji je u Holandiji, odmah, nazvan "Akt o invaziji Haga". S razlogom, jer taj akt ovlašćuje predsednika da upotrebi "sva neophodna i prikladna sredstva" da oslobodi američke državljane koji dospeju u pritvor MKS. A zna se šta znače "sva neophodna sredstva": Buš, upravo, takvu formulu traži od Saveta bezbednosti u vezi sa Irakom.

"Preko nas mrtvih" - odgovorila je već pomenuta šačica holandskih pisaca i umetnika i osnovala "Narodni front Hogerhand". Hogerhand, na holandskom, znači nešto kao "viša vlast." Moto "Narodnog fronta" je, upravo, "preko mene mrtvog".

Tako je počela akcija podizanja "odbrambenih bedema" na holandskim plažama. Stotine "frontovaca" u ružičastim maskirnim uniformama, naoružanih lopatama, punili su vre
će s peskom i gradili grudobrane, iza kojih su postavili vojnike od šper-ploče, licem okrenute prema Severnom moru, odakle bi mogle da dođu invazione snage.

Glavni odbrambeni bedem sa stotinak grudobrana, ukupne dužine oko hiljadu metara, biće sutra završen na plaži u Sheveningenu. Na svakom od grudobrana, biće pobodena zastava jedne od zemalja koje su do sada ratifikovale Rimski statut MKS. "Vojnici" iza grudobrana imaće likove građana tih zemalja, koji su se putem Interneta priključili "Narodnom frontu" i poslali svoje digitalne fotografije. "Šifrovano ime" sutrašnje operacije je "ALL4-JUSTICE-4ALL", odnosno "Svi za pravdu - pravda za sve".

Na plaži u Sheveningenu će, sutra, biti postavljen i jedan "grudobran više" - za zemlju koja se odrekla potpisa na Rimskom statutu i koja se aktivno suprotstavlja MKS. Biće to američki grudobran podignut u znak podrške brojnim Amerikancima koji ne dele paranoidni pogled sadašnje administracije na Međunarodni krivični sud. Njih će u Sheveningenu predstavljati jedan od veterana sa plaža Normandije iz II svetskog rata i, još značajnije, američki tužilac na Nirnberškom/Nürnberg suđenju nacističkim ratnim zločincima, Bendžamin Ferenc/Benjamin Ferentz.

Prihvatajući poziv "Narodnog fronta" da pobode američku zastavu na "grudobran više", Ferenc je izrazio nadu da će njegovo prisustvo na "prvoj liniji odbrane" od eventualne invazije Haga, a zatim i na svečanoj inauguraciji MKS u holandskom Parlamentu, poslužiti kao podsetnik da "većina Amerikanaca i dalje veruje da međunarodno pravo mora da se primenjuje podjednako na sve".
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 138

TRIBUNAL ŽALI ZA ĐINĐIĆEM: Udarac vladavini prava
SVI ZA PRAVDU - PRAVDA ZA SVE: Dvostruka inauguracija Međunarodnog krivičnog suda
MILOŠEVIĆEVA "PRETORIJANSKA GARDA": Čega se stidi general Milosav Đorđević?
RAT U GRADU I ZA GRAD: Da li je cijelo Sarajevo bilo legitimna vojna meta?
POČETAK SUĐENJA 12. MAJA 2003: Krajišnik uveren da će dokazati da je "nevin čovek"