Home"SVI ZA PRAVDU - PRAVDA ZA SVE"
Na obali Sheveningena kraj Haga na dan svečane inauguracije Medjunarodnog Krivičnog Suda izgradjen bedem za odbranu od američke invazije. Bivši tužilac na sudjenju u Nirnbergu, Amerikanac Bendžamin Ferenc pozvao sunarodnike da podrže princip jednakosti pred pravdom

Podizanjem zastava 89 zemalja koje su ratifikovanjem Rimskog Statuta omogućile uspostavljanje stalnog Medjunarodnog Krivičnog Suda (MKS) na delu nepregledne peščane obale Sheveningena/Scheveningen, nedaleko od od kasarne Aleksander/Alexander, budućeg sedista tog suda, završena je ceremonija podizanja bedema za "odbranu od američke invazije".

Taj "odbrambeni bedem" su podigli pripadnici pokreta "Hogerhand" (što na holandskom znači "viša vlast") upravo na dan svečane inauguracije MKS u palati vitezova holandskog Parlamenta. Sa obale u Sheveningenu u isto vreme je upućena poruka "svi za pravdu - pravda za sve". Tako je, naime, nazvana akcija koja je počela, pre šest meseci duhovitim odgovorom grupe holandskih pisaca i umetnika na paranoidnu reakciju americke administracije na stvaranje MKS. Naime, u leto prosle godine, americki Senat je usvojio, a predsednik Bus/Bush potpisao "Akt o zastiti pripadnika oruzanih snaga", koji ovlascuje predsednika da upotrebi "sva neophodna i prikladna sredstva" da oslobodi americke drzavljane koji dospeju u pritvor MKS.

Na vetrovitoj obali Sheveningena, uz podršku predstavnika hiljada pristalica iz celog sveta i desetak nevladinig organizacija, Narodnom pokretu "Hogerhand" danas se pridružio i Bendžamin Ferenc/Benjamin Ferencz, tužilac na sudjenju za ratne zločine u Nirnbergu/Neurenberg i jedan od rodonačelnika ideje stvaranja Medjunarodnog Krivičnog Suda.

"Pre šezdeset godina iskrcao sam se u Normadiji u uniformi vojske Sjedinjenih Američkih Država da bih se, zajedno sa pripadnicima mnogih nacija, borio za mir i budućnost sveta i suprotstavio se tiraniji i nepravdi" - rekao je Ferenc, podsecahjući na principe koje su tada podrzavale i SAD – da je "pravo svih ljudi bez obzira na veru i naciju da žive u miru, a da oni koji počine zločine protiv čovečnosti moraju biti izvedeni pred lice pravde".

"Želeo bih da podsetim gradjane SAD da ti principi - potvrdjeni u Nirnbergu", naglasio je Ferenc - "podrazumevaju da zakon važi podjednako za sve, da je agresija zločin, da je genocid zločin i da zločini protiv čovečnosti nikada više neće biti tolerisani."

"SAD koje su pružile veliki doprinos tim principima i uspostavljanju Medjunarodnih krivičnih sudova za bivsu Jugoslaviju i Ruandu danas nisu ovde prisutne, ali američki gradjani nisu odustali od njih", rekao je Ferenc

Pored 89 podignutih zastava uz 89 grudobrana zemalja od Avganistana do Zimbabvea, uključujući i pet država bivše Jugoslavije, koje obezbedjuje po tri vojnika od šper ploče sa likovima pristalica ovog pokreta iz celog sveta, Bendžamin Ferenc je podigao i zastavu SAD pozivajući sve svoje sunarodnike da podrže princip "Sloboda i pravda", što, po njemu, znači: "Sloboda - ne samo za Amerikance i pravda - ne za sve osim Amerikanaca. Sloboda i pravda za sve ljude na svetu!"

Internacionalna narodna vojska u ružičastim maskirnim uniformama, naoružna lopatama, završila je tako svoju prvu misiju u odbrani medjunarodne pravde, pružajući na svoj način podršku Medjunarodnom Krivičnom sudu koji danas na svečanoj inauguraciji u Hagu dobija i svojih prvih 18 sudija.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 138

TRIBUNAL ŽALI ZA ĐINĐIĆEM: Udarac vladavini prava
SVI ZA PRAVDU - PRAVDA ZA SVE: Dvostruka inauguracija Međunarodnog krivičnog suda
MILOŠEVIĆEVA "PRETORIJANSKA GARDA": Čega se stidi general Milosav Đorđević?
RAT U GRADU I ZA GRAD: Da li je cijelo Sarajevo bilo legitimna vojna meta?
POČETAK SUĐENJA 12. MAJA 2003: Krajišnik uveren da će dokazati da je "nevin čovek"