HomeNEMA POVLASTICA ZA AMERIČKE VOJNIKE


SENSE saznaje:

Specijalna komisija pravnih eksperata EU rekla 'ne' povodom zahtjeva Bijele kuće da američki građani budu izuzeti od nadležnosti stalnog Međunarodnog suda za ratne zločine. O zajedničkom stavu Savjeta ministara i Evropske komisije, u srijedu će raspravljati i Evropski parlament

"Ako bi se dozvolilo da američki vojnici budu izuzeti od nadležnosti stalnom Međunarodnog suda za ratne zločine, onda bi se zauvijek otvorile mogućnosti za nekažnjavanje individualnih odgovornosti za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid", izjavio je portparol evropskih narodnjaka u Evropskom parlamentu, Ari Ostlander/Arie Oostlander. Ova, najbrojnija i najuticajnija parlamentarna frakcija je i predlagač javne debate o zajedničkom stavu stručnih službi Savjeta ministara EU i specijalne evropske komisije pravnih eksperata koji su se, nakon tronedjeljne ekspertize, približili većinskom "ne" povodom zahtjeva Bijele kuće da američki građani budu izuzeti od nadležnosti stalnog Međunarodnog suda za ratne zločine. Rasprava o ovoj temi pred Evropskim parlamentom, čije je plenarno zasjedanje otvoreno od danas do petka, zakazana je za srijedu i sve su prilike da bi o ovom pitanju moglo doći do "većinske saglasnosti i oštrih manjinskih konfrontacija". Konačan stav Evropske unije (EU) očekuje se od ministara vanjskih poslova čije se redovno mjesečno zasjedanje očekuje brzo nakon parlamentarne debate - 30. ovog mjeseca.

Početkom septembra, neposredno uoči debate o ovoj temi pred timom evropskih pravnih eksperata, koja je otvorena na preporuku šefova diplomatije, Velika Britanija - tiho podržana Italijom i Španijom - bila je najglasniji zagovornik kompromisnog rješenja po kojem bi se na američke zahtjeve odgovorilo prijedlogom da od nadležnosti stalnog Međunarodnog suda ne budu izuzeti svi američki državljani već samo oni koji budu članovi međunarodnih mirovnih misija. Britanski pravni eksperti su takođe predlagali da se odbaci princip reciprociteta između potpisnica eventualnih bilateralnih sporazuma i da se izuzeće odnosi samo na američke a ne i na 'mirovnjake' drugih država koje prihvate nagodbu sa SAD. Izjava zvaničnog predstavnika evropskih demokrata u parlamentu se zato i tumači kao odbacivanje ideje o bilo kakvom kompromisu, jer bi - kako je rekao - takve nagodbe mogle "otvarati uvijek nove i nove mogućnosti izbjegavanja odgovornosti za najteže ratne zločine".

Kao i ranije ovog mjeseca, glavni portparol Evropske komisije, Džonatan Fol/Jonathan Faul, odbio je da govori o rezultatima rada pravnih eksperata "prije nego za to dođe vrijeme". U međuvremenu, sve članice EU, zemlje-kandidati i države nastale raspadom bivše Jugoslavije, na koje je - zbog brojnog američkog prisustva u tom području vršen poseban pritisak da prihvate bilateralni sporazum sa SAD - ispoštovale su preporuku zvaničnog Brisela da budu strpljive dok pravni eksperti ne kažu svoje.

Zekerijah Smajić
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 117

SLUČAJ MILOŠEVIĆ - DRUGA RUNDA: Otvoren dokazni postupak za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu
OPTUŽEN GENERAL JANKO BOBETKO: Druga optužnica za zločine u Medačkom džepu
SEDAM GODINA SKRIVANJA: Zašto Milan Martić nije smeo da se ranije preda tribunalu
TUTA I ŠTELA, JURE I BOBAN: Završen dokazni postupak odbrane na suđenju za mostarske zločine
SLUČAJ AHMIĆI: Ponovno izjašnjavanje Paška Ljubičića o optužbama za zločine u Srednjoj Bosni
OD "BALVAN REVOLUCIJE" DO VUKOVARA: Prvo svedočenje o događajima koji su doveli do sukoba u Hrvatskoj