HomeDA LI KOMPROMIS?
Pred sutrašnje zasjedanje pravnih eksperata koji na pravnoj razini pripremaju evropski odgovor Americi o Međunarodnom krivičnom sudu, Velika Britanija predlaže kompromis, dok Evropska komisija odbija sve spekulacije

Sjedište Međunarodnog krivičnog suda u Den HaaguSjedište Međunarodnog krivičnog suda u Den Haagu

Pred sutrašnji početak briselskog zasjedanja pravnih eksperata o Međunarodnom krivičnom sudu i američkom zahtjevu za izuzećem njihovih građana koji služe u mirovnim operacijama, Evropska komisija se ne želi upuštati u bilo kakve komentare o ovoj temi.

Glavni portparol Evropske komisije Jonathan Faul/Džonatan Fol izjavio je da su se pravni eksperti iz ministarstava vanjskih poslova zemalja okupili već prošli vikend, ali je dodao da je čvrsta odluka EU da se o ovoj temi zasad javno ne govori. Razlog tome je što se ekspertima mora omogućiti da rade u potpunoj slobodi, a da će javnost biti obaviještena "kad zato dođe vrijeme". Puna informacija, dakle, očekuje se krajem mjeseca, pred zasjedanje Vijeća ministara koje će se održati u Bruxellesu 30. septembra.

U međuvremenu, postala je javna tajna da zemlje članice nemaju sasvim ista stanovišta o američkom prijedlogu bilateralnih sporazuma.

Prema londonskom Financial Timesu/Fajnenšel tajms, Velika Britanija, uz Španjolsku i Italiju predložit će kompromisno rješenje prema kojem Amerika ne bi trebala tražiti izuzeće za sve svoje građane, nego samo za one koje je američka vlada "poslala" u određenu misiju, na primjer vojni i civilni personal. U tom paketu jest i prijedlog da budući bilateralni ugovori ne budu recipročni, odnosno da od Suda budu izuzeti samo američki građani, a ne i građani druge potpisnice ugovora. Izvori britanske vlade potvrdili su za Financial Times da je ovakav kompromis možda jedini put da se utječe na zemlje da se odupru američkom zahtjevu.

Johanthan Faul odbio je komentirati ove navode, rekavši da su sve spekulacije prije završetka ekspertskog sastanka bez osnova.Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 114

ŽRTVE IZ IZBICE: Da li su u redovima OVK bili starci i invalidi?
KOMŠIJE IZ KLJUČA : Kako je pokojni Jovo dobio pušku
PORICANJE NEPORECIVOG: Tribunal ogorčen negiranjem srebreničkih zločina
PRIJEDORSKA "KNJIGA MRTVIH": Nestale nije imao ko da prijavi
VOJNA EKSPERTIZA KOSOVSKE KAMPANJE: Vojska je postupala po naređenjima sa vrha