HomeNOVA OPTUŽNICA ZBOG PODMIĆIVANJA SVEDOKA
Jelena Rašić, bivši referent za predmet u timu odbrane Milana Lukića, uhapšena je i prebačena u Pritvorsku jedinicu UN pod optužbama za nepoštovanje suda. To je druga optužnica za podmićivanje svedoka u postupku protiv Milana i Sredoja Lukića, optuženih za zločine u Višegradu

Jelena Rašić i Milan Lukić u sudnici TribunalaJelena Rašić i Milan Lukić u sudnici Tribunala

Jelena Rašić, bivši referent za predmet u timu odbrane Milana Lukića, uhapšena je u Srbiji i prebačena u Pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu/Scheveningen, pod optužbom za nepoštovanje suda. To je druga optužnica za nepoštovanje suda u postupku protiv Milana i Sredoja Lukića, prvostepeno osuđenih za zločine nad višegradskim Muslimanima. Prvo pojavljivanje Rašićeve pred sudijom Tribunala zakazano je za sredu 22. septembar u 9 časova.

Optužnica protiv nje podignuta je početkom jula ove godine i potvrđena krajem avgusta, ali je i dalje pod pečatom Tribunala. Iako detalji optužnice nisu javno poznati, Jelena Rašić je pominjana u postupku protiv Zuhdije Tabakovića koji je u martu ove godine zbog davanja lažne izjave osuđen na zatvorsku kaznu od tri meseca, nakon što je sa tužilaštvom zaključio sporazum priznanju krivice.

U činjeničnim osnovama tog sporazuma navodi se da je Jelena Rašić u oktobru 2008. godine ponudila Tabakoviću 1.000 eura da potpiše unapred pripremljenu lažnu izjavu, što je on prihvatio. Tabaković je u izjavi tvrdio da je bio očevidac streljanja grupe Bošnjaka na Drini kraj Višegrada 7. juna 1992. godine i da Milan Lukić nije bio među počiniocima tog zločina. Lukić je, inače, prvostepenom presudom osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a u presudi se navodi da je bio direktni učesnik streljanja na Drini.

Tabaković je naveo da mu je Jelena Rašić obećala da će za svedočenje pred sudom u kojem bi tu izjavu potvrdio dobiti dodatnih 1.500 eura, odeću, cipele, plaćen put i smeštaj. Na zahtev Rašićeve Tabaković je zatim obezbedio još dva svedoka koji su pod istim uslovima potpisali lažne izjave.

Pretresno veće koje će voditi postupak čine sudije Barton Hol/Burton Hall, Hauard Morison/Howard Morrison i Gi Delvoa/Guy Delvoie. Ipak, zbog trenutne nedostupnosti sudija, sutrašnjim prvim pojavljivanjem predsedavaće francuska sutkinja Mišel Pikar/Michele Picard.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 468

VREME NA IZMAKU: Rok za hapšenje begunaca je sada
TRAGOM "ŠKORPIONA": Foto rekonstrukcija zločina u Trnovu
SLUČAJ ŠEŠELJ: Stanje ozbiljno ali ne i očajno
"NISAM KRIVA": Nova optužnica za podmićivanje svjedoka
POČASNI GOST: Stanišić na Martićevoj policijskoj akademiji